Austriecii, cei mai mari jucători din piaţa asigurărilor, spun că ar putea pleca din România

Consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti explică, pentru ECONOMICA.NET, de ce firmele cu sediul central la Viena, care controlează aproximativ 23% din întreaga piaţă locală a asigurărilor generale, au motive serioase de îngrijorare în ceea ce priveşte viitorul lor în România.
Şerban Buşcu - lun, 20 apr. 2015, 21:00
Austriecii, cei mai mari jucători din piaţa asigurărilor, spun că ar putea pleca din România

„În principiu, firmele de asigurare cu capital austriac ar fi bucuroase să rămână în România”, spune Rudolph Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucureşti. Companiile cu sediul la Viena nu vor rămâne însă în orice condiţii, mai ales că în Parlament se discută un proiect de lege care, crede oficialul austriac, dacă va fi adoptat, va transforma business-ul în asigurări într-o activitate neprofitabilă şi total neatractivă. Lukavsky se referă la proiectul de lege care propune transferarea activităţii de constatare şi evaluare a daunelor  de la firmele de asigurare către o instituţie  independentă. Oficialul austriac sugerează, de asemenea, că o mai strictă supraveghere a pieţei este crucială pentru viitorul pieţei. „Piaţa asigurărilor din România este încă mică, dar are potenţial de creştere. Multe riscuri, cum ar fi cele din agricultură sau cele asociate locuinţelor private, sunt încă foarte slab acoperite.Credem că este nevoie de un cadru legal stabil şi de o supraveghere puternică şi imparţială care să impună tuturor firmelor de asigurare o conduită transparentă şi responsabilă. Este crucial.”, a spus consilierul comercial.

Război pe daunele provocate de şoferii români. Service-urile vor monopol

Consilierul comercial al Ambasadei Austriei a cerut Comisiei de Transporturi şi Infrastructură să respingă legea care ar transfera activitatea de evaluare a daunelor din sarcina asigurătorilor către un organism specializat. Oficialul vorbeşte în numele companiilor austriece care deţin aproximativ 23% din piaţa locală a asigurărilor prin Omniasig VIG, Asirom VIG şi Uniqa. Companiile arată că adoptarea legii cu pricina încalcă lesgislaţia europeană în domeniu şi va duce la apariţia unui monopol .
Austriecii amintesc în scrisoare şi de faptul că proiectul a primit aviz negativ de la alte două comisii parlamentare şi nu este susţinut nici de Guvern. Pe de altă parte, reprezentanţii ASSAI, asociaţia reprezentativă a service-urilor auto şi principalul susţinător al legii, consideră iniţiativa oficialului austriac drept o intervenţie în procesul legislativ menită să susţină interesele companiilor austriece în detrimentul clienţilor.

ECONOMICA.NET a mai scris despre legea propusă şi susţinută de reprezentanţii service-urilor auto şi a explicat de ce aceasta ar duce la constituirea unui monopol în avantajul service-urilor şi în detrimentul clienţilor firmelor de asigurare.

Afacerile austriecilor pe piaţa asigurărilor. Cei mai importanţi plătitori de daune

Capitalul austriac controleză aproape un sfert din piaţa asigurărilor generale din România prin Vienna Insurance Group şi Uniqa. Potrivit datelor ASF, la finele anului trecut, Omniasig şi Asirom(acţionar majoritar, VIG) împreună cu Uniqa adunau aproape 23% din totalul primelor brute subscrise pe piaţa locală. În ceea ce priveşte daunele achitate anul trecut de cele trei companii, ponderea în piaţă este chiar mai mare. Doar Omniasig a achitat indemnizaţii brute de peste 668 milioane de lei sumă care o plasează pe primul loc la acest capitol cu o pondere de aprope 17% în totlul dunelor plătite. Un loc de top, mai ales raportat la volumul în scădere al primelor brute subscrise anul trecut, îl ocupă şi Uniqa, al treilea mare plătitor, cu 12% din total. Cu tot cu Asirom, austriecii cumulează 36% din totalul indemnizaţiilor brute plătite pe piaţa locală a asigurărilşor generale. În ciuda acestor date, grupul VIG a reuşit în 2014 să revină pe profit după patru ani de pierdere.

Citeşte şi cum au fost copleşiţi austriecii în lupta cu RCA-ul ieftin vândut de firmele cu acţionariat românesc

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...