Autoritatea Aeronautică și-a prezentat avionul de 12 milioane de euro pentru calibrarea sistemelor de radionavigație

Autoritatea Aeronautică Civilă Română a prezentat avionul de 12 milioane de dolari pe care îl va folosi în următorii 20-30 de ani pentru calibrarea sistemelor de radionavigație, potrivit unui comunicat de presă. Avionul a costat aproape 12 milioane de euro. 
Economica.net - lun, 18 ian. 2021, 12:22
Autoritatea Aeronautică și-a prezentat avionul de 12 milioane de euro pentru calibrarea sistemelor de radionavigație

Noua aeronavă de tip Beechcraft Super King Air 350 este unică în Europa. Aceasta verifică și calibrează sistemele de radionavigație pentru aterizare și rută, precum și procedurile de zbor ale aeroporturilor civile și militare. Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuțiilor Autorității Aeronautice Civile Române, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani, potrivit comunicatului de presă. 

In trecut, calibrarea si verificarea sistemelor de radionavigație ale aeroporturilor au fost îndeplinite cu ajutorul unei aeronave Beechcraft King Air 350. Cu aceasta au fost efectuate până în anul 2019 în misiuni de verificări peste 11.400 ore de zbor efectiv și 5.240 aterizări din zbor. Fosta aeronavă de calibrare atinsese un grad mare de uzură și obsolescența făcând imposibilă validarea unor proceduri de zbor, restricționarea operării în spațiul RVSM.

Avionul Beechcraft Super King Air cu toate dotările costa aproape 12 milioane de euro și a fost achiziționat în baza unei licitații câștigată de BEECHCRAFT BERLIN AVIATION GMBH. In toamna anului 2020 aeronava a fost poziționată pe Aeroportul International Aurel Vlaicu București–Băneasa, unde s-a desfășurat procesul de predare-primire și trecerea aeronavei în proprietatea Autorității Aeronautice Civile Române.

Avionul Beechcraft  Super King Air–350 este destinat măsurării unor parametri sensibili ai mijloacelor de navigație aeriană dispuse pe aeroporturile civile şi militare precum şi pe rutele care tranzitează spațiul aerian al României.

Achiziționarea noii aeronave reprezintă şi o contribuție a Autorității Aeronautice Civile Române la parteneriatul strategic România – SUA, pe componenta economică, întrucât aeronava este produsă de compania Beechcraft Corporation, parte din grupul Textron Aviation, motoarele sunt produse de compania Pratt & Whitney, o divizie a Raytheon Technologies Corp, iar instrumentele de bord sunt produse de compania Collins Arospace o divizie a Raytheon Technologies Corp.

Despre Beechcraft Super King Air–350 

Noua aeronavă este dotată cu o avionică de ultimă generație tip „glass cockpit” Pro Line Fusion. Toate informațiile de zbor și navigație sunt integrate pe trei display-uri touchscreen, care îmbunătățesc semnificativ eficiența echipajului și contribuie la o siguranță sporită a zborului. Are două motoare turbopropulsoare Pratt & Whitney PT6A-60A de câte 1050 CP, care îi oferă o viteză maximă de croazieră de 578 km/h şi un plafon maxim operațional de 10.600 m.

Aeronava are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone și o rază maximă de acțiune de aproximativ 3.300 km, echipată cu un Sistem Automat de Verificări din Zbor (AFIS) UNIFIS 3000, care permite supravegherea și verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigație aeriană, utilizând cele mai noi tehnici hardware și software.

Sistemul de avionică Pro Line Fusion al noii aeronave împreună cu sistemul UNIFIS 3000 îi conferă acesteia caracterul unic la nivel național , fiind și una din cele mai performante din Europa la acest moment.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi......
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul ...
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...