Amendă pentru Elefant.ro şi avocatnet.ro pentru încălcarea legii protecţiei datelor cu caracter personal

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat magazinul online Elefant.ro încălcarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. De asemenea, o amendă de 9.000 de euro a primit şi deţinătorul site-ului avocatnet.ro.
Economica.net - mar, 15 oct. 2019, 12:49
Amendă pentru Elefant.ro şi avocatnet.ro pentru încălcarea legii protecţiei datelor cu caracter personal

Conform unor informări publicate pe site-ul Autorităţii, rezultatele unei investigaţii declanşate la operatorul Elefant Online au arătat că acesta a încălcat prevederile legale, prin faptul că nu a făcut dovada obţinerii consimţământului prealabil expres şi neechivoc pentru transmiterea de mesaje comerciale prin e-mail încălcându-se dispoziţiile referitoare la comunicările nesolicitate. Aceste prevederi sunt stipulate în Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Ca urmare a acestor deficienţe, societatea Elefant Online S.A. a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei. „Autoritatea Naţională de Supraveghere a aplicat sancţiunea ca urmare a unei plângeri prin care se reclama faptul că operatorul Elefant Online S.A. a transmis petentului mesaje comerciale nesolicitate pe adresa de e-mail a acestuia fără consimţământul său. Astfel, deşi petentul se dezabonase atât pe site-ul operatorului, cât şi prin link-urile de dezabonare din newslettere, acesta a continuat să primească din partea Elefant Online S.A. mesaje comerciale nesolicitate pe adresa sa de e-mail”, se menţionează în informare.

În acelaşi timp, reglementatorul a finalizat în data de 26 septembrie 2019 o investigaţie la Inteligo Media S.A. Acţiunea a fost declanşată în urma unor sesizări prin care se semnala faptul că pentru crearea unui cont nou pe website-ul avocatnet.ro – ce aparţine operatorului Inteligo Media SA, se afişează o căsuţă nebifată, cu un text alăturat cu următorul conţinut: „Nu vreau să primesc „Personal Update”, informarea trimisă zilnic, gratuit, pe email, de avocatnet.ro”.

Încălcarea prevederilor legale, în acest caz, a condus la aplicarea unei amenzi contravenţionale în cuantum de 9.000 de euro.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a amendat, recent, Raiffeisen Bank cu 150.000 euro pentru că doi angajaţi ai băncii au utilizat date transmise de către personalul Vreau Credit prin intermediul aplicaţiei mobile WhatsApp la simulări de prescoring.

Regulamentul General privind Protecţia Datelor este un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre.

Noile reguli se aplică din 25 mai 2018, iar de atunci aproape toate statele membre şi-au adaptat legislaţia naţională pentru a se alinia la Regulament.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...