Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Code4Romania au semnat un acord pentru digitalizarea sectorului public

AGERPRES - mar, 09 mart. 2021, 17:25
Autoritatea pentru Digitalizarea României şi Code4Romania au semnat un acord pentru digitalizarea sectorului public

Preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României, Octavian Oprea, şi preşedintele Consiliului Director al Code4Romania, Bogdan Ivănel, au semnat luni, 8 martie, Acordul de parteneriat care consolidează cooperarea dintre cele două organizaţii pentru digitalizarea administraţiei publice din România.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii, Acordul de parteneriat porneşte de la principiul conform căruia cetăţeanul este în centrul procesului de digitalizare, ca principal beneficiar al eforturilor de proiectare, implementare şi administrare a soluţiilor digitale necesare sectorului public.

„Acordul reiterează rolul esenţial al ADR în procesul de digitalizare a administraţiei. Ca parte a Acordului, ADR îşi asumă, la nivel guvernamental, misiunea de a identifica soluţiile digitale care pot revoluţiona şi interoperabiliza sistemele informatice din sectorul public, astfel încât să accelerăm procesul de transformare digitală. Mediul asociativ s-a dovedit un partener de nădejde în toată această perioadă. Le mulţumesc echipei şi voluntarilor Code4Romania, sprijinul lor a fost de nepreţuit. Prin acest parteneriat strategic, colaborarea noastră a intrat într-o nouă etapă, cea programatică”, a declarat Octavian Oprea, preşedintele interimar al ADR.

Pe baza acordului, Code4Romania va livra produse digitale în format open-source pe care le va pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, către Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Soluţiile digitale vor putea fi apoi diseminate către autorităţi publice locale sau centrale, în funcţie de necesităţile fiecăreia, colaborarea dintre Code4Romania şi instituţiile publice fiind asigurată de către ADR.

„Se împlineşte un an de când, la începutul pandemiei, am pus bazele unui parteneriat din care a rezultat un ecosistem de soluţii digitale utilizate de peste 11 milioane de români. A fost un model de succes de colaborare dintre autorităţi şi Code for Romania – am arătat că suntem un partener în momente critice şi vom fi întotdeauna aici când România va avea nevoie. Prin documentul semnat azi vrem să folosim oportunitatea majoră pe care ne-o oferă colaborarea noastră testată în momente grele şi să construim împreună ecosisteme digitale bine proiectate, implementate şi administrate de care societatea românească are mare nevoie”, a declarat Bogdan Ivănel, preşedintele Consiliului Director al Code4Romania.

Acordul de parteneriat este valabil pe o perioadă de cinci ani. De asemenea, Acordul menţionează prelungirea administrării de către părţi a ecosistemului de aplicaţii web pentru ameliorarea efectelor epidemiei COVID-19. Pe parcursul anului 2020, ADR a livrat, împreună cu echipa şi voluntarii Code4Romania, un ecosistem de 6 platforme online care să faciliteze accesul românilor la informaţii verificate, din surse oficiale, precum şi la mijloace de întrajutorare validate, esenţiale în perioada pandemiei. 1 din 2 români a accesat platformele acestui ecosistem

Citeşte şi:

România, cel mai scăzut procent de cetăţeni care obţin informaţii de pe site-urile autorităţilor publice

Licitația pentru modernizarea portalului ANAF va fi organizată în 2022

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...