Autorităţile bancare europene vor publica rezultatele testelor de stres

Banca Central Europeană (BCE) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) vor da publicităţii duminică rezultatele unor teste de stres comprehensive derulate în rândul principalelor 130 de bănci din zona euro, pe fondul estimărilor analiştilor că aproximativ 25 de instituţii nu vor trece aceste teste, transmite DPA. 
Economica.net - Dum, 26 oct. 2014, 08:36
Autorităţile bancare europene vor publica rezultatele testelor de stres

Începând din data de 4 noiembrie 2014, Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro şi, înainte de asta, a dorit să evalueze starea de sănătate a celor mai mari bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi, de asemenea, a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului.

Exerciţiul ‘garantează că banii deponenţilor sunt în siguranţă iar băncile sunt capabile să acorde credite în economia reală, atât în perioade bune cât şi în condiţii nefavorabile’ scrie EBA într-un comunicat publicat pe pagina sa de Internet. la rândul său BCE susţine că testele actuale sunt ‘mai ample şi mai dure decât orice exerciţiu precedent’, aceasta după ce testele anterioare nu au reuşit să indentifice problemele existente la unele bănci.

‘Pentru ca testele să fie suficient de credibile este nevoie ca mai multe bănci să nu primească notă de trecere’ se arată într-un raport elaborat de analiştii de la ING Bank, potrivit cărora acest lucru este posibil în cazul băncilor din Italia, Grecia, Portugalia şi Cipru.

De asemenea, ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling a anunţat încă de vineri că grupul bancar austriac Oesterreichische Volksbanken AG (VBAG) ar putea să nu treacă testele de stres. ‘Acest lucru era cunoscut, aşa că nu va fi nicio surpriză în acest sens’ a declarat Schelling.

În cadrul acestor teste BCE a analizat un număr de 130 de instituţii financiare din zona euro şi Lituania, ţară care se va alătura zonei unice începând de anul viitor. Din cele 130 de bănci, 120 vor reveni sub supravegherea directă a BCE începând cu data de 4 noiembrie.

Rezultatele testelor de stres vor fi publicate duminică, 26 octombrie, la prânz, când majoritatea pieţelor financiare sunt închise. Însă băncile au fost informate încă de vineri despre perfromanţele lor, pentru a avea la dispoziţie 48 de ore pentru a se pregăti înainte de publicarea rezultatele testelor.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...