Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Imagini noi cu secțiunea 2, cea din munte. Ce spun pasionații de infrastructură despre progresul constructorului din Turcia

Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini noi cu secțiunea 2 Boița - Cornetu din Autostrada A1 Sibiu - Pitești. Antreprenorul turc a primit recent autorizație de construire pentru încă patru viaducte pe acest lot montan, unul dintre cele mai dificile de construit din România.
Anemona Andone - vin, 27 iun. 2025, 22:15
Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Imagini noi cu secțiunea 2, cea din munte. Ce spun pasionații de infrastructură despre progresul constructorului din Turcia

 

„Autostrada A1 Sibiu – Pitești, lot 2 Boița – Cornetu, 26.06.2025, lucrări Boița”, este titlul celei mai recente postări pe YouTube cu șantierul – vedetă din autostrada transcarpatică.

Cei mai mulți pasionați de infrastructură care au comentat imaginile s-au declarat însă dezamăgiți de progresul antreprenorului turc Mapa la prima structură construită de acesta la Boița, care ar urma să fie la final unul dintre cele mai spectaculoase viaducte din România.

„Față de amploarea lucrării și de termenul de execuție, progresele sunt minuscule, aproape invizibile”, scrie un comentator.

a1

„Filmare foarte bună, situație în teren foarte dezamăgitoare”, comentează un alt pasionat de infrastructură.

Întrebat când se vor apuca în mod serios constructorii de treabă pe această secțiune din cel mai important proiect rutier al României, autorul imaginilor a răspuns că „semnele nu sunt promițătoare. Cu o foreză nu ai cum să progresezi”.

Într-un mesaj mai optimist, alt pasionat de infrastructură amintește că antreprenorul turc a promis că „în septembrie vom vedea o altă față a șantierului”.

a1

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a autorizat luna aceasta construirea a încă patru viaducte pse secțiunea montană Boița – Cornetu, unde turcii de la Mapa – Cengiz aveau autorizație până acum doar pentru un viaduct.

„Pentru șantierul 𝗦𝗲𝗰𝘁𝗶𝘂𝗻𝗶𝗶 𝟮: 𝗕𝗼𝗶𝘁𝗮 – 𝗖𝗼𝗿𝗻𝗲𝘁𝘂 a 𝗔𝘂𝘁𝗼𝘀𝘁𝗿𝗮𝘇𝗶𝗶 𝗦𝗶𝗯𝗶𝘂 – 𝗣𝗶𝘁𝗲𝘀𝘁𝗶 A1, a fost emisă o noua autorizatie de construire pentru încă 4 viaducte intre Km 14+150 și Km 17+670 dinspre Sibiu spre Piteşti”, anunța pe 17 iunie secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioşteanu.

Potrivit lui, lucrările de realizare a drumurilor tehnologice și a platformelor de lucru pentru accesul la cele patru viaducte au fost finalizate urmau să înceapă lucrările de construire prin forajele pentru realizarea piloților.

Documentația tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire este finalizată, urmează a fi avizată și emisă autorizație si pentru tunelul de la Robeşti, mai spunea oficialul de la Transporturi.

Pe 13 iunie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța că antreprenorul turc a început montarea primelor grinzi la viaductul Boița.

Grinzile sunt fabricate în baza proprie a antreprenorului, bază în care se vor executa și confecțiile metalice pentru tuneluri și viaductele cu suprastructură metalică.

În total pe tot proiectul lotului 2 al Autostrazii Sibiu – Pitești, Boița – Cornetu, sunt necesare 1.050 de grinzi din beton, mai spun cei de la CNAIR.

Luna trecută, Asociația Pro Infrastructură anunța că primele grinzi la viaductul Boița din secțiunea 2 Boița – Cornetu urmau să fie instalate. Potrivit API, cei 31,33 kilometri ai secțiunii 2 din autostrada transcarpatică au șanse de finalizare în șapte ani, peste termenul de patru ani estimat de autorități și constructori.

A1 Sibiu – Pitești, Secțiunea 2 (Boița – Cornetu): 31,33 km

Antreprenor: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS – Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS
Valoarea contract: 4,250 de miliarde de lei (fără TVA)
Sursă de finanțare: Programul Transport (PT) 2021-2027.

FOTO – VIDEO: A1 Sibiu – Pitești, secțiunea Boița – Cornetu (sursa: YouTube ProiecteLaÎnălțime)

Te-ar mai putea interesa și
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela Frăsineanu
România nu este afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela ...
România nu este afectată de deşertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste nişte ani de deşertificare, dacă......
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
Uniunea Europeană a convenit eliminarea tarifelor de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026, a anunţat ...
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și a Străzii Ștefan cel Mare
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și ...
Primarul Municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, alături de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare ...
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
Curtea Penală Internaţională (CPI) a afirmat vineri că Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţia conform Statutului de ...