1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Companii

Autostrada de Centură Bucureşti: licitaţia pentru secţiunea nordică, amânată pentru 2019 din cauza cormoranilor de pe Lacul Cernica

După urşi, lilieci şi popândăi, a venit vremea stârcilor şi cormoranilor să stea în calea autostrăzilor. Licitaţia pentru secţiunea nordică a Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0) ar putea fi lansată anul viitor, după ce va fi revizuit acordul de mediu pentru o porţiune de doi kilometri din zona Cernica, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

19 dec, 2018 | | ECONOMICA.net

Cormoran mic (foto: Wikipedia, autor Martin Mecnarowskihttp://www.photomecan.eu/)

Mega-proiectul de 3 miliarde de lei (640 milioane de euro) pentru construirea celor aproape 50 de kilometri ai secţiunii nordice din Autostrada de Centură Bucureşti mai are de aşteptat până va fi scos la licitaţie.

Şi asta pentru că mai întâi trebuie revizuit acordul de mediu pe o porţiune de doi kilometri din zona Cernica, a explicat pentru ECONOMICA.NET Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. El estimează că în 2019 ar putea fi gata acordul de mediu revizuit, pentru a putea fi lansată şi licitaţia pentru proiectarea şi constuirea noii şosele.

Revizuirea acordului de mediu s-a impus deoarece pe traseul autostrăzii a fost înscrisă între timp ca arie protejată zona Lacul şi Pădurea Cernica. Conform informaţiilor de pe site-ul dedicat acestei arii, în zonă se află specii de păsări protejate prin lege, precum stârcii şi cormoranii.

"Lacul Cernica este ultimul din salba de lacuri a râului Colentina, fiind amenajat inițial pentru alimentarea cu apă a Bucureștiului și pentru agrement. Lacul păstrează însă și o zonă naturală, care în asociere cu pădurea, reprezintă un suport pentru speciile de faună de aici, în special păsări.

Chiar dacă în acest moment lacul este concesionat ca bazin piscicol, acest lucru nu face decât să ajute păsările, prin faptul că este gestionat corespunzător, lucru indicat și de plaurii care se regăsesc aici, loc ideal de cuibărire, adăpost și refugiu, în special pentru păsările de apă. Aceste păsări găsesc aici și resurse pentru hrana lor.

Pe lac există de câțiva ani o colonie de stârci și cormorani, specii protejate de lege. Pădurea este un rest al Codrilor Vlăsiei, cu predominanță de cvercinee în asociere însă și cu alte esențe (tei, salcie etc.), iar în interiorul acesteia se găsesc exemplare de arbori seculari, precum și alte elemente de floră și faună protejate. Imediata învecinare a sitului cu așezările umane nu constituie un pericol major pentru speciile de faună protejate, deoarece în această zonă nu există și nici nu s-a propus o viitoare dezvoltare industrială. Faptul că starea de sănătate a habitatelor din zonă este stabilă și păsările migratoare, protejate, apar an de an la Cernica, reprezintă încă un argument pentru constituirea acestei zone în SPA și includerea acestui sit în rețeaua Natura 2000", se arată în descrierea ariei protejate Lacul şi Pădurea Cernica.

Din cauză că proiectul A0 Nord nu a fost scos la licitaţie, acesta nu se regăseşte nici în cererea de finanţare pentru zona orbitală Bucureşti, trimisă către Bruxelles.

Licitaţia pentru proiectarea şi construirea secţiunii nordice din A0 urma să fie lansată încă de la finele anului trecut, conform estimărilor de atunci ale fostului şef de la Drumuri, Ştefan Ioniţă. Acesta scosese anterior la licitaţie secţiunea sudică a Autostrăzii de Centură, precum şi alte proiecte importante, cu o valoare cumulată de 14,85 miliarde de lei, nivel record pentru România.

Avântul celor de la Drumuri în lansarea de licitaţii a fost frânat însă brusc la finele anului trecut, în urma unei circulare de la Ministerul Transporturilor şi a unor "directive" de la Bruxelles. Acestea interziceau lansarea de noi licitaţii fără acord de mediu valabil şi în baza Ordinului 600 al fostului ministru Răzvan Cuc.

Obligativitatea obţinerii acordului de mediu a dus şi la îngheţarea autostrăzii Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României. Abia după emiterea acestui document vor fi desemnaţi constructorii pentru capetele autostrăzii şi vor fi deblocate licitaţiile pentru loturile din munţi.

Probleme de mediu au mai fost şi în cazul construirii Autostrăzii Lugoj – Deva, cu liliecii de pe lotul 4 care au cauzat întârzieri în derularea proiectului. Tot pe această autostradă se produc în continuare întârzieri din cauză că acordul de mediu modificat a impus pe lotul 2 contruirea unor tuneluri, pentru a nu a fi afectaţi urşii din zonă. Şi pe Autostrada Transilvania se impun prin acordul de mediu revizuit măsuri speciale pentru protejarea popândăilor de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.

Citeşte şi Ministrul propus la Transporturi, Mircea Drăghici: Avizele de mediu sunt cele care au dus înapoi România în timp

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO