Autostrada de Centură Bucureşti Sud: grecii de la Aktor au început să foreze pe lotul 3 FOTO

Grecii de la Aktor au început activitarea de proiectare pe lotul 3 din Autostrada de Centură Bucueşti Sud (A0 Sud). Ei se iau astfel la întrecere cu turcii de la Alsim Alarko pentru finalizarea sectorului sudic al viitorului ring de autostradă ce va înconjura Capitala.
Anemona Andone - joi, 18 iul. 2019, 18:17
Autostrada de Centură Bucureşti Sud: grecii de la Aktor au început să foreze pe lotul 3 FOTO

Pasionaţii de infrastructură au surprins ţăruşi topografici în zona Ciorogârla de pe aliniamentul lotului 3 din A0 Sud, potrivit unui imagini postate pe forumul Asociaţiei Pro Infrastructură.

Imaginile sunt însoţite de descrierea: „astăzi (miercuri – n.r.), zona Ciorogârla. Foraje geo şi cadastrare”.

Grecii de la Aktor au semnat în aprilie contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 3 din Autostrada de Centură Bucureşti Sud. Asta după ce la finele lunii ianuarie, asocierea Aktor SA – Euro Construct Trading 98 SRL a fost desemnată câștigătoarea contractului, după reevaluarea ofertelor.

Proiectarea și construcția acestui lot vor costa, potrivit ofertei, 853,42 milioane de lei, fără TVA, sumă asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Cei 17,96 km de autostradă trebuie proiectați de Asocierea câștigătoare în 12 luni și construiți în 30 de luni de la semnarea contractului. Constructorul trebuie să ofere inclusiv o garanție de bună execuție, pentru o perioadă de cinci ani.

Lotul 3 al noii autostrăzi de Centura a Capitalei (A0) urmează să pornească după intersecţia cu DN 6, pe direcţia nord-vest, trecând la sud-vest de localităţile Clinceni şi Domneşti.

La km 93+150 traseul autostrăzii de centură traversează CF 900 Bucureşti – Craiova, iar în continuare traseul traversează râul Sabar, la vest de Dărvani şi canalul de aducţiune Argeş. În continuare traseul autostrăzii traversează pădurea Berceni, intersectează DJ 601 (km98+350), traversează pârâul Ciorogârla (km 99+950) şi DJ 602 (km 100+150) şi se termină în proximitatea autostrăzii Bucureşti – Piteşti (A1).

În ceea ce privește elementele în plan, traseul în aliniament trebuie să asigure o viteza de proiectare de 140 km/h, iar în zonele unde acest lucru nu este posibil din cauza constrângerilor fizice din teren, trebuie asigurată o viteză minimă de proiectare de 120 km.

Turcii au avans de peste două luni înaintea grecilor

Şi pe lotul 2 din A0 Sud a fost demarată activitatea de proiectare. Turcii de la Alsim Alarko au dat primele semne de activitate în teren încă de la începutul lunii mai.

Contractul pentru lotul 2 din A0 Sud a fost semnat pe 9 martie 2019 cu turcii de la Alsim Alarko pe suma de 751 milioane lei fără TVA pentru 16,3 km de autostradă. După cele 12 luni de proiectare urmează execuția propriu-zisă cu termen de doi ani și jumătate.

De asemenea, turcii de la Alsim Alarko vor construi cel mai probabil şi lotul 1 din A0 Sud, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins pe 1 iulie contestaţiile la licitaţie.

În valoare de aproximativ 580 de milioane de euro, întregul proiect al A0 Sud va permite descongestionarea circulației în zona de sud a Bucureștiului și va asigura traficul rutier de tranzit pe segmentul românesc al coridorul 4 Pan – European.

Intrarea grecilor de la Aktor în teren, pe lotul 3, marchează practic startul competiţiei cu turcii de la Alsim Alarko pentru finalizarea A0 Sud. Rămâne de văzut ce constructor va ajunge primul la linia de finish.

FOTO: Foraje geo şi cadastrare, zona Ciorogârla, A0 Sud (sursa: Ionuţ, membru al forumului API)

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...