Programul de guvernare PNL – Care sunt planurile pentru Autostrada de pe Valea Prahovei

Programul de guvernare al PNL privind autostrada care ar trebui să traverseze Carpaţii prin Valea Prahovei prevede construirea secţiunii de 58 kilometri de la Comarnic la Braşov, cu tuneluri pe 10 km şi fără tronsonul de la Ploieşti la Comarnic. De asemenea, acest proiect ar urma să fie realizat tot prin parteneriat public – privat, doar după obţinerea acordului Comisiei Europene, spun reprezentanţii PNL.
Anemona Andone - joi, 24 oct. 2019, 11:29
Programul de guvernare PNL - Care sunt planurile pentru Autostrada de pe Valea Prahovei

„Autostrada Comarnic – Braşov în lungime de 58 km şi costuri 997,75 milioane de euro (preţuri 2014 MPGT) se va promova ca proiect pilot în PPP, prin dialog competitiv. Decizia se va lua doar dacă vom obţine sprijinul Comisiei Europene şi daca IFI (Instituţiile Financiare Internaţionale), Banca Mondială, BEI şi BERD vor fi de acord să participe la finanţarea proiectului. Se va utiliza Studiul de fezabilitate (SF) din 2015, pe un traseu şi soluţii tehnice moderne şi prietenoase cu mediul ambiant (ex. tuneluri)”, se arată în Programul de Guvernare al PNL.

Pe de altă parte, în varianta promovată de PSD, proiectul includea şi tronsonul Ploieşti – Comarnic. În ciuda faptului că pe acest tronson DN1 are două benzi pe sens, tot se creează ambuteiaje.

De asemenea, în versiunea lansată de PSD, Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov urma să fie construită pe traseul din studiul de fezabilitate din 2002 – 2006, ce trecea prin Buşteni, şi se renunţa la varianta din 2015 cu tuneluri de 10 kilometri şi cu 600 de milioane de dolari mai scumpă.

Având în vedere diferenţele de viziune asupra implementării, cel mai probabil PNL va renunţa la proiectul promovat de PSD.

Săptămâna trecută, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a finalizat ultima rundă de negocieri cu asocierea chino – turcă CCCC – Makyol pentru construirea prin parteneriat public – privat a Autostrăzii Ploieşti – Comarnic – Braşov, au spus pentru ECONOMICA.NETsurse oficiale. Potrivit acestora, constructorii urmează să prezinte oferta finală, după care comisia de evaluare va decide dacă atribuie sau nu contractul estimat la 1,36 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe segmentul low-cost
Încă un an pe pierdere pentru Wizz Air: 535 de milioane de euro în 2022. În România are o cotă de piață de 66% pe ...
Operatorul low-cost Wizz Air a înregistrat o pierdere de 535 milioane de euro în anul financiar 2023, care s-a încheiat la 31 martie anul acesta, deși numărul pasagerilor transportați aproape......
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare
Altex oferă transport gratuit la comenzile online, indiferent de valoare, începând de astăzi, 8 iunie, a anunțat compania. ...
În Oradea s-a deschis o clinică de medicină hiperbară în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro
În Oradea s-a deschis o clinică de medicină hiperbară în urma unei investiţii de 1,5 milioane de euro
În Oradea s-a deschis o clinică specializată în medicină hiperbară, cu o investiţie de 1,5 milioane de euro. Clinica ...
Angajaţii din sănătate, în marş către Piaţa Revoluţiei, unde vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Muncii
Angajaţii din sănătate, în marş către Piaţa Revoluţiei, unde vor picheta Ministerele Sănătăţii şi Muncii
Angajaţii din sănătate, care au protestat timp de o oră în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de salarizarea din sistem, ...