„Autostrada Ford” va fi finalizată în întregime la finalul anului viitor – Grindeanu

Termenul de finalizare pentru întreg proiectul de investiții Drum Expres Craiova - Pitești (DEx12) se estimează a fi trimestrul IV al anului 2024, răspunde ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la o întrebare adresată de deputatul PNL Nicolae Giugea.
Anemona Andone - lun, 06 feb. 2023, 22:23

Deputatul PNL a adresat această întrebare în contextul rezilierii contractului cu Tirrena Scavi pentru tronsonul I, ceea ce determină relicitarea acestui lot din DEx12, construit în proporție de circa 57%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întrebat ce sume se pierd din finanțarea europeană din cauză că lucrările nu vor fi finalizate în 2023, ministrul Transporturilor a răspuns că lucrările nefinalizate anul acesta vor fi fazate pentru următorii ani în cadrul unui alt program de finanțare din fonduri europene (POT).

În noiembrie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Drobeta-Turnu Severin, că în ultima perioada constructorul italian Tirrena Scavi, care avea deja două certificate negative, nu mai lucrase nimic la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti.

În octombrie anul trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estima că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12) vor fi finalizate înainte de termenele contractuale. Mai exact, tronsonul 3 va fi gata în 2023, iar tronsonul 4 ar putea fi dat în folosință cel târziu la începutul anului 2024, potrivit șefului Transporturilor.

Tronsonul 1 Craiova – Robănești (17,7 km) fusese câștigat de Tirrena Scavi. Ultimul ordin pentru execuție lucrări a fost emis pe 1 martie 2021, respectiv pentru sectorul 2, de mijloc, de aproape cinci kilometri, conform datelor de pe site-ul CNAIR.

Tronsonul 2, construit de grupul UMB, a fost dat în trafic în 2022.

Tronsonul 3 Valea Mare – Colonești (31,75 km) este construit de UMB. Ordinul de începere pentru faza de proiectare a fost emis pe 18 ianuarie 2021.

Tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești (31,82 km) a intrat oficial în faza de execuție, după ce pe 10 august 2022 UMB a primit autorizația de construire.

Contractele pentru tronsoanele DEx12 includ 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.

Întregul proiect al Drumului Expres Craiova – Pitești, în lungime de peste 120 de km, este finanțat din bani europeni.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul românesc de video marketing Videowise obține o investiție de 3 milioane de dolari de la investitori strategici de la Google, Meta, Slack și alții
Startup-ul românesc de video marketing Videowise obține o investiție de 3 milioane de dolari de la investitori strategici ...
Videowise, platforma de video marketing pentru brandurile din e-commerce fondată în 2021 de designerul de produs Claudiu Cioba, anunță o rundă de finanțare de 3 milioane de dolari de la fonduri......
Compania românească Robot Industries lansează primul robot cu Chat GPT integrat
Compania românească Robot Industries lansează primul robot cu Chat GPT integrat
Robot Industries, o companie 100% românească în domeniul soluțiilor de robotizare și automatizare, lansează în premieră ...
UE extinde, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%
UE extinde, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord marţi să prelungească cu un an, până în martie 2024, reducerea ...
Bulgaria – Acorduri nucleare cu americanii de la Westinghouse şi francezii de la EDF
Bulgaria – Acorduri nucleare cu americanii de la Westinghouse şi francezii de la EDF
Bulgaria va semna acorduri privind energia nucleară cu firma americană Westinghouse Electric Company şi grupul francez ...