Autostrada spre Moldova, în aer: există constructori cu oferte, dar Guvernul vrea un nou studiu de fezabilitate

Cel puţin doi investitori au fost selectaţi pentru construirea Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public-privat şi au cerut prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Lucian Bode a anunţat joi revizuirea și completarea studiului de fezabilitate, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul viitoarei autostrăzi A8, de la Târgu Mureș la Ungheni.
Anemona Andone - joi, 28 nov. 2019, 19:27
Autostrada spre Moldova, în aer: există constructori cu oferte, dar Guvernul vrea un nou studiu de fezabilitate

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a prelungit până pe 3 februarie termenul până la care pot fi depuse ofertele de către candidaţii selectaţi pentru realizarea tronsonului Târgu Neamţ – Iaşi din viitoarea autostradă care va lega Ardealul de Moldova (A8).

Prelungirea termenului a fost solicitată de doi candidaţi, care au fost admişi să treacă în etapa următoare, cea a depunerii ofertelor, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.

În cursa pentru realizarea prin parteneriat public privat a autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal au intrat iniţial patru candidaţi.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor Lucian Bode a convenit joi cu reprezentanţii unor militanţi pentru infrastructură ca, „în privința proiectului A8, studiul de fezabilitate să fie revizuit și completat, din fonduri europene, pe întreg amplasamentul lucrării de la Târgu Mureș la Ungheni”, adică inclusiv pe tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi, scos la licitaţie prin PPP.

În acest context, nu este clar dacă proiectul prin PPP va mai continua, deşi există investitori interesaţi.

Amintim că pentru realizarea prin PPP a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi au fost depuse patru candidaturi, în special de la firme din China şi Turcia, potrivit listei publicate în august în platforma de achiziţii publice SICAP.

Cele patru candidaturi proveneau de la:

1. Asocierea ERG – SSB – PiMakina (Turcia)

2. Asocierea CCCC – Makyol – Egis (China, Turcia, Croaţia) 

3. Ictas (Turcia)

4. Asocierea CSCEC – CCECC (China)

CNSP a publicat pe 30 mai 2019 anunţul pentru atribuirea contractului de realizare a Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin parteneriat public – privat. Pe 20 decembrie 2018 a fost publicat şi studiul de fundamentare pentru realizarea prin PPP a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi. Conform acestui document, noua autostradă va costa 1,2 miliarde de euro, cu tot cu TVA şi va fi gata în patru ani.

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi este a doua autostradă prin PPP lansată de Guvernul Dăncilă, după Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov.

În ce priveşte tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ din A8, în luna mai 2019 a fost semnat contractul pentru completarea studiului de fezabilitate cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, valoarea estimată fiind de 17,6 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...