Autostrada Transilvania: Constructorul lotului Chiribiș – Biharia acuză CNAIR că a reziliat abuziv contractul

Constructorul lotului Chiribiș - Biharia (28,55 km) din Autostrada Transilvania acuză conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) de reziliere abuzivă a contractului. Mai mult, constructorul susține că pe acest lot s-ar fi circulat cu siguranță la sfârșitul anului, dacă ar fi beneficiat de o "echipă de profesioniști" în cadrul CNAIR.
Anemona Andone - lun, 16 mai 2022, 15:34
Autostrada Transilvania: Constructorul lotului Chiribiș - Biharia acuză CNAIR că a reziliat abuziv contractul

Redăm mai jos punctul de vedere al antreprenorului, referitor la inștiințarea de reziliere a Contractului nr. 92/50965/11.08.2020: „Proiectare și execuție pentru finalizarea Autostrăzii Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borș, Lot 2 – Subsecțiunea 3C2: Chiribiș – Biharia, km 30+550 – km 59+100” transmisă de CNAIR în data de 12 mai 2022:

„1. Decizia de reziliere a Contractului, luată de CNAIR SA, este total abuzivă, fiind emisă cu încălcarea flagrantă a prevederilor contractuale și a legislației aplicabile. Beneficiarul a luat această decizie pentru a masca erorile din cadrul Documentatiei de atribuire aferentă licitației, precum și a deciziilor luate, cu încălcarea regulilor privitoare la activitatea de achiziții publice, de către reprezentanții acestuia pe parcursul derulării Contractului, punând în sarcina Antreprenorului toate obligațiile contractuale, inclusiv cele care îi reveneau Beneficiarului, denaturând prevederile contractuale, CNAIR SA a încălcat prevederile legale întocmind defectuos documentația de atribuire .

2. Conform obligațiilor contractuale, Antreprenorul a efectuat expertize și studii geotehnice, care au reliefat faptul că informațiile de la licitație erau eronate, incomplete și care au evidențiat necesitatea adoptării unor soluții tehnice adaptate conform realității din teren. Rezultatele studiilor au fost validate de Beneficiar, prin acceptarea îndeplinirii Punctului de referință nr. 1.

3. Următorul pas a fost acela de a informa Beneficiarul și Inginerul cu privire la soluțiile tehnice pe care Antreprenorul le va implementa în cadrul Proiectului Tehnic, soluții tehnice ce au fost implementate chiar pe Autostrada Transilvania.
În consecință, Antreprenorul a întocmit Proiectul Tehnic în conformitate cu prevederile legale și contractuale și l-a predat Beneficiarului în data de 01.02.2021, îndeplinind punctele de referință 2 și 3.

4. Desi, urmare a consilierii metodologice acordate de catre ANAP, Beneneficiarului, conform careia lucrarile suplimentare substantiale rezultate din expertiza trebuiau scoase separat in cadrul unei alte proceduri de achizitie, Beneficiarul și Inginerul, inexplicabil si nejustificabil, au decis în mod abuziv ca ar fi mai eficient de a pune în sarcina Antreprenorului, suportarea costului aferent lucrărilor suplimentare, impunând pe toată perioada de derulare a Contractului obligația Antreprenorului de a “executa lucrările în valoarea de contract acceptată”.

5. Ca urmare a solicitărilor Beneficiarului de a implementa în cadrul Proiectul Tehnic soluții noi impuse de către acesta, Antreprenorul, deși consideră că Proiectul Tehnic depus în data de 01.02.2021 respectă prevederile contractuale și legale, a dat curs solicitărilor Beneficiarului, întocmind alte două Proiecte transmise spre aprobare Beneficiarului.

6. Reprezentantul Beneficiarului a confirmat că “ Din punct de vedere tehnic, soluțiile propuse și detaliate sunt corecte” și că “Beneficiarul are la dispoziție informații suficiente în vederea luării unei decizii privind continuarea contractului“. Cu toate acestea Unitatea de Implementare din cadrul CNAIR SA a continuat să susțină că Antreprenorul “trebuie să se încadreze în valoarea de contract acceptată“ și a refuzat să supună aprobării CTE, toate Proiectele Tehnice înaintate de Antreprenor, CTE fiind comisia ce are competențe în aprobarea din punct de vedere tehnico-economic a proiectelor. Antreprenorul nu a solicitat sume suplimentare, pentru lucrările care exced obiectului Contractului, așa cum fals afirmă CNAIR SA, ci doar găsirea soluțiilor legale de contractare a acestora, în vederea finalizării cu succes a Contractului.

7. Nesiguranta Beneficiarului si lipsa profesionalismului personalului din cadrul unitatii de implementare, cu privire la încadrarea lucrărilor suplimentare din punct de vedere legal, a determinat CNAIR SA să apeleze la Autoritatea Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), instituția cu competențe de reglementare și control în domeniul achizițiilor publice. Prin adresa din data 10.11.2021, ANAP a specificat în mod clar soluțiile contractuale și legale ce pot fi implementate în vederea deblocării și continuării Contractului, respectiv: cu privire la lucrările suplimentare nesubstanțiale acestea pot fi adiționate la Contract în limita a 10 % din prețul Contractului, iar cu privire la lucrările suplimentare substanțiale este necesară și se poate organiza o nouă procedură de atribuire. În cadrul aceleiași adrese, ANAP a specificat și faptul că “modul de interpretare și de aplicare a clauzelor contractuale excedează competențelor ANAP…….un astfel de demers revenind părților contractante” care trebuie să respecte prevederile legale “inclusiv a legislației și a principiilor care guvernează achizițiile publice”.

8. Consiliul de Administrație al CNAIR SA și-a exprimat punctul de vedere cu privire la solicitarea conducerii CNAIR SA de a aproba rezilierea Contractului 3C2, specificând în mod clar că această solicitare excede competențelor CA menționând că este “în sarcina conducerii executive a CNAIR SA adoptarea măsurilor legale care se impun” .

Față de cele expuse mai sus, CNAIR SA a ales să rezilieze Contractul, interpretând în mod discreționar prevederile contractuale și legale, ignorând argumentele pertinente ale Antreprenorului, neținând cont de opinia favorabilă continuării Proiectului emisă de Inginerului, nerespectând soluțiile contractuale și legale specificate în mod clar de către ANAP, precum și denaturând poziția CA al CNAIR SA interpretând-o ca fiind o aprobare tacită de rezilere a Contractului.

În situația in care acest contract ar fi beneficiat de o echipă de profesioniști în cadrul Unitatii de implementare, în mod cert la sfarsitul acestui an s-ar fi putut circula în siguranță pe acest tronson de autostradă.

Ca urmare a celor expuse mai sus, considerăm că vina exclusivă pentru situația în care se află Contractul de lucrări aparține echipei de implementare din cadrul CNAIR SA, care ar fi trebuit să gestioneze acest Proiect și factorilor de decizie din cadrul CNAIR SA.

Ne arătăm disponibilitatea de a pune la dispoziția unei comisii formată din specialiști în domeniul achizițiilor publice, toate informațiile/documentele relevante în vederea stabilirii modalității de derulare a Contractului și factorii care au condus la situația contractuală actuală. În același timp ar fi benefică o anchetă guvernamentală care să clarifice situația pe acest contract.”

Pe 12 mai 2022, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că CNAIR a reziliat contractul pentru secțiunea Chiribiș – Biharia (28,55 km) a Autostrăzii Transilvania.

Potrivit lui, CNAIR va relansa acest contract în cel mai scurt timp.

„Modificarea recentă a legislației privind achizițiile publice va ajuta la urgentarea procedurilor și nu va mai trebui astfel să pierdem ani de zile pentru reluarea lucrărilor, ca în trecut. Șantajul constructorilor care vor bani fără să muncească s-a încheiat!”, a mai spus atunci șeful Transporturilor.

În februarie, constructorul vorbea însă despre o desfacere pe cale amiabilă a contractului.

Contractul pentru proiectarea și execuția lotului Chiribiș – Biharia din A3 a fost semnat în iunie 2020 cu asocierea Trameco – Vahostav – Drumuri Bihor – Drum Asfalt – East Water Drillings. Valoarea contractului este de 326,51 de milioane de lei, fără TVA (aproximativ 69 de milioane de euro). Termenul contractual pentru proiectare era de șase luni, iar cel pentru execuție era de 18 de luni.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...