Autostrada Transilvania: Tronsoanele Suplacu de Barcău – Borş şi Suplacu de Barcău – Mihăieşti ar putea fi construite cu bani europeni

Tronsoanele Suplacu de Barcău - Borş şi Suplacu de Barcău - Mihăieşti din Autostrada Transilvania ar putea fi construite cu bani europeni, potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc. În prezent, din această şosea de mare viteză, Uniunea Europeană finanţează execuţia secţiunii Câmpia Turzii – Târgu Mureş.
Economica.net - joi, 13 apr. 2017, 21:00
Autostrada Transilvania: Tronsoanele Suplacu de Barcău - Borş şi Suplacu de Barcău - Mihăieşti ar putea fi construite cu bani europeni

Ministerul Transporturilor vrea să obţină finanţare europeană şi pentru constuirea tronsoanelor Suplacu de Barcău – Borş şi Suplacu de Barcău – Mihăieşti din Autostrada Transilvania, după ce anul trecut Comisia Europeană a acceptat să acorde fonduri pentru altă secţiune din această şosea de mare viteză, Câmpia Turzii – Târgu Mureş.

„Am introdus A3 pe lista proiectelor cu finanţare prin POIM. Miercuri (12 aprilie – n.r.) am discutat cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi cu doamna comisar Corina Creţu şi am decis ca pentru toate proiectele mature, pentru care avem Acord de Mediu şi studiu de trafic, să transmitem cerere de finanţare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor.

Potrivit acestuia, finanţarea pentru construcţia tronsoanelor respective din Autostrada Transilvania ar urma să fie asigurată în proporţie de 75% prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), iar restul de 25% de la bugetul de stat.

Suplacu de Barcău – Borş şi Suplacu de Barcău – Mihăieşti sunt cele mai lungi tronsoane din Autostrada Transilvania, însumând peste 140 de kilometri.

Tronsonul Suplacu de Barcău – Borş, lung de 60 de kilometri şi construit pe jumătate de Bechtel, urmează să fie relicitat, după ce anul trecut a fost reziliat contractul cu spaniolii de la Corsan.

În ceea ce priveşte tronsonul Suplacu de Barcău – Mihăieşti, în lungime de peste 80 de kilometri, acesta se află încă în faza de revizuire a studiului de fezabilitate, conform informaţiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.

Anul trecut, la nivelul conducerii Companiei de Drumuri, se intenţiona trecerea pe fonduri europene şi a autostrăzii Comarnic-Braşov, parte din A3.

5,1 miliarde de euro de la UE pentru investiţii în transport

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit miercuri, la Bruxelles, pe ministrul român al Transporturilor, Răzvan Cuc. Comisarul european a subliniat necesitatea utilizării depline a fondurilor disponibile:

„România are la dispoziție, în prezent, pentru investiții în transport, peste 6,8 miliarde de euro, din care 5,1 miliarde din fonduri europene. Această șansă istorică trebuie folosită la maximum.”

În cadrul discuţiilor, ministrul Transporturilor a prezentat angajamentul autorităţilor române de a finaliza investiţiile în curs de desfăşurare şi de a asigura începerea noilor proiecte de transport. Printre acestea au fost menţionate autostrada Sibiu–Piteşti, centura de sud a Bucureştiului, calea ferată Radna–Gurasada–Simeria, cât şi investiţiile în alte coridoare trans-europene, precum autostrada Târgu Mureş–Iaşi.

În perioada de programare 2007-2013, aproximativ 5,1 miliarde de euro din Fondurile structurale şi de investiţii europene au fost alocate domeniului transporturilor din România. În perioada curentă (2014-2020), Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare beneficiază de o alocare de aproximativ 9,4 miliarde de euro din Fondul de coeziune şi din Fondul european de dezvoltare regională.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...