1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

News

Orban despre Autostrada Unirii: OUG pentru "ieşirea" din parteneriatul public-privat. Vrem să fie făcută cu bani europeni

Autostrada Unirii - Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, la Iaşi, că în şedinţa de guvern de marţi va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă prin care se va încheia parteneriatul public-privat în ceea ce priveşte Autostrada Unirii, iar obligaţia de a gestiona acest proiect va fi mutată de la Comisia de Strategie şi Prognoză "acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor". "Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027 Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene", a spus el. Orban a susţinut că Moldova a fost nedreptăţiţă în ultimii 20-25 de ani, iar resursele alocate din bugetul de stat nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei, scrie News.ro.

24 ian, 2020 | News.ro

"Moldova a fost nedreptăţiţă în ultimii 20-25 de ani. Dacă analizăm investiţiile realizate în Moldova, vom vedea că resursele alocate Moldovei din bugetul central nu au fost niciodată suficiente pentru a asigura dezvoltarea Moldovei. Obiectivul nostru principal este acela de a pune bazele unor investiţii serioase în Moldova. Vreau să vă readuc aminte că primul contract de finanţare din fonduri europene a unui spital Regional din România a fost semnat pentru construcţia Spitalului Regional din Iaşi, care va fi finanţat din fonduri europene. Nu s-a semnat nici contractul de finanţare din Cluj, nici contractul de finanţare din Craiova, ci primul contract a fost contractul de finanţare a Spitalului Regional, care va fi la standarde europene şi va oferi servicii de calitate către toţi cei care vor avea nevoie", a afirmat el, scrie News.ro.

Citeşte şi Autostrăzi, treceţi Carpaţii! Ce s-a întâmplat în ultimul an de la Centenar cu şoselele de mare viteză dintre provinciile României

El a mai spus că există un proiect de autostradă, care să asigure legătura Nord-Sud în estul Uniunii Europene, proiect care corespunde în cea mai mare parte cu Coridorul 9 paneuropean şi care "va face obiectul străduinţelor şi eforturilor noastre pentru a obţine finanţare şi pentru a-l realiza". Orban a menţionat că va fi asigurată şi modernizarea reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar.

"În ceea ce priveşte autostrada, nu vreau să spun foarte multe lucruri, dar nu noi suntem cei care am inventat un PPP (parteneriat public-privat - n.r.) ca să mai tragem de timp câţiva ani de zile şi au pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de strategie şi prognoză, e ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi. Marţi, în şedinţa de Guvern vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect", a afirmat Orban, la manifestările de la Iaşi.

El a adăugat că pe piaţă circulă "o mulţime de minciuni, de fake-news-uri".

"Obiectivul nostru este ca pe exerciţiul financiar multianual 2021-2027 Autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiile de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: Autostrada Unirii şi Autostrada Sibiu-Piteşti", a spus premierul.

"Unirea Moldovei cu Ardealul"

Pentru conectarea Moldovei cu Ardealul au fost promovate două variante. Prima, Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi (A8), a fost împărţită de fosta guvernare în două segmente. Pentru sectorul de la Târgu Mureş – Târgu Neamţ a fost semnat contract pentru completarea studiului de fezabilitate, iar tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi a fost scos la licitaţie pentru construcţie prin parteneriat public – privat.

Deşi există candidaţi selectaţi care vor să depună oferte pentru realizarea prin PPP a tronsonului din Moldova, noul ministru al Transporturilor Lucian Bode a anunţat refacerea studiilor de fezabilitate pe întreg amplasamentul A8, cu fonduri europene. La fel ca în cazul Ploieşti – Comarnic – Braşov, şi soarta Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi prin PPP este neclară. O altă variantă de conectare a Moldovei de Ardeal este Autostrada Bacău – Braşov (A13). În scopul realizării acestei şosele, a fost lansată licitaţie pentru efectuarea studiului de fezabilitate. Trăgând linie, nu este clar dacă şi cum vor continua lucrările demarate pentru conectarea prin autostrăzi a celor trei mari provincii. Rămâne de văzut care va fi prima autostradă care va traversa Carpaţii şi mai ales când.Citeşte articolul integral pe News.ro.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO