„Autostrada vasluienilor” intră în linie dreaptă: două oferte la licitaţia pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Focşani – Albiţa

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit două oferte la licitaţia pentru elaborarea studiului de fezabilitate al Drumului Expres Tişiţa (Focşani) – Albiţa. Acesta va face parte din şoseaua de mare viteză Albiţa – Huşi – Tişiţa – Buzău – Bucureşti – Giurgiu şi din coridorul de transport pan – european IX.
Anemona Andone - lun, 02 sept. 2019, 18:48

Cele două oferte provin de la:

1. TPF Inginerie SRL
2. Asocierea Search Corporation – Egis România

Valoarea estimată a contractului este de 16,57 milioane de lei iar durata acestui este de 26 de luni, conform datelor din platforma de achiziţii publice SICAP.

Deputatul ALDE Daniel Olteanu, care promovează construirea acestei şosele de mare viteză, spune că tronsonul Albiţa – Tişiţa este, de departe, principala rută de transport auto a mărfurilor spre şi dinspre frontiera estică a României.

„Ultimele date de la Direcţia Generală a Vămilor sunt absolut concludente꞉ în nouă ani, traficul rutier de la punctul de trecere a frontierei Albiţa s-a triplat, ajungând la peste 800.000 vehicule în 2017. În plus, numărul camioanelor care au tranzitat vama Albiţa este mai mare decât în cazul tuturor celorlalte puncte de trecere a frontierei de pe graniţa de Est, luate împreună!”, menţionează deputatul ALDE într-un comunicat de presă.

Acesta consideră că Moldova are nevoie urgentă nu de unul, ci de cinci mari proiecte, pentru a recupera decalejele de dezvoltare. „Iar unul trebuie să fie Autostrada spre Albiţa, Autostrada Vasluienilor”, adaugă Daniel Olteanu.

Printre argumentele includerii drumului de mare viteză Tişiţa – Albiţa în bugetul pe 2019, Olteanu mai menţionează valoarea simbolică a investiţiei, care uneşte cele două capitale Bucureşti şi Chişinău pe traseul cel mai scurt, integrarea unor investiţii în viitoarea autostradă şi realizarea acestora într-o fază iniţială în puncte-cheie (spre exemplu Varianta ocolitoare Huşi şi conexiunea cu Republica Moldova la standard de autostradă).

Anul acesta au început lucrările la Centura Bacău, care cuprinde primii kilometri de autostradă din Moldova (A7 Ploieşti – Paşcani).

Alte proiecte de infrastructură dedicate zonei sunt A8 Târgu Neamţ – Iaşi (lansat prin parteneriat public – privat) şi A13 Braşov – Bacău, pentru care CNAIR a primit trei oferte de elaborare a studiului de fezabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...