UPDATE 2: Termoenergetica anunță că a finalizat lucrările de reparații. Avarie la rețeaua de termoficare din București, 1.100 de blocuri afectate. CET Grozăvești a fost oprită forțat

Update 2: Compania Termoenergetica a anunțat mați seară, în jurul orei 17.30, că echipele sale au finalizat sudurile necesare reparației avariei produsă pe Șoseaua Grozăvești, la Magistrala Grivița - diametrul de 1000mm, care dus în această dimineață la sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire pentru aproximativ 1000 de blocuri.
Mihai Nicuţ - mar, 09 ian. 2024, 11:52
UPDATE 2: Termoenergetica anunță că a finalizat lucrările de reparații. Avarie la rețeaua de termoficare din București, 1.100 de blocuri afectate. CET Grozăvești a fost oprită forțat

Societatea precizează că a fost începută executarea manevrelor de încărcare a magistralei urmând ca în cursul acestei seri să fie puse în funcțiune punctele termice afectate și să fie reluată furnizarea agentului termic pentru apă caldă și căldură.

Compania își cere scuze pentru disconfortul creat și mulțumește pentru înțelegere.

Update 1: Peste 1.100 de blocuri din sectoarele 1,2, 5 și 6 din București sunt afectate la această oră de o avarie majoră produsă astăzi în jurul orei 9 în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că CET Grozăveşti a fost oprită forţat, pentru că nu mai are cum să livreze agentul termic, din cauza unei avarii majore la Magistrala Griviţa. Termoenergetica a anunţat că situaţia va reveni la normal marţi, în jurul orei 23.

Aplicația TermoAlert a Termoenergetica arăta, la momentul redactării acestei știri, că peste 1.100 de blocuri din patru sectoare ale Capitalei nu au apă caldă și/sau căldură sau primesc agent termic sub parametri, din următoarea cauză: “Remedere avarie circuit primar – Șoseaua Grozăvești”.

Potrivit comunicatului Termoenergetica, în Sectorul 2 zonele afectate sunt şoseaua Ştefan cel Mare şi bulevardul Lacul Tei, în sectorul 5 Calea 13 Septembrie, şoseaua Panduri, Spitalul Municipal, iar în sectorul 6 strada Nicolae Filimon, Calea Griviţei, bulevardul Constructorilor şi complexele studenţeşti „Leu” şi „Regie”.

Avaria pe Magistrala Griviţa, care afectează aproximativ 1.000 de blocuri, va fi remediată în două, maxim trei ore, iar până cel târziu marţi seara punctele termice afectate vor intra în parametri normali, a declarat pentru Agerpres directorul general al Termoenergetica, Adrian Teodorescu.

El a precizat, marţi, că Termoenergetica a transmis în comunicatul prin care anunţa oprirea apei calde şi încălzirii pentru cele aproximativ 1.000 de blocuri din Sectorul 1 şi parţial din sectoarele 2, 5 şi 6 că furnizarea agentului termic va fi sistată până miercuri, la ora 23,30, deoarece iniţial nu se cunoştea dimensiunea avariei.

Adrian Teodorescu a punctat că termenul de miercuri a fost estimativ, după care angajaţii Termoenergetica au inspectat dimensiunile avariei şi modalitatea de remediere a acesteia.

Burduja: Am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, din cauza unei avarii majore la Magistrala Griviţa

CET Grozăveşti a fost oprită forţat, pentru că nu mai are cum să livreze agentul termic, din cauza unei avarii majore la Magistrala Griviţa, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„La nivelul Bucureştiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Griviţa, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât şi o parte a locuitorilor Sectorului 2. Mai mult, am fost nevoiţi să oprim forţat CET Grozăveşti, pentru că nu are cum să mai livreze agentul termic. Oprirea forţată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiţii de ger creşte pericolul de îngheţ în instalaţii cu potenţiale consecinţe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv „sparge”. Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situaţie de îngheţ. Oprirea forţată a centralei înseamnă şi reducerea producţiei, cu impact asupra situaţiei economico-financiare a societăţii”, a spus Burduja, conform unui comunicat al ministerului.

Ministrul a subliniat că tronsonul de reţea făcea parte din obiectivul numărul 7 al proiectului de reabilitare pe fonduri europene prin POIM 2014-2023, însă Primăria nu a accesat fondurile.

„Au fost disponibili peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, încă din 2020, finanţare care putea fi accesată până la finalul anului trecut. Întârzierea lucrărilor de reabilitare din mandatele Firea şi Dan îşi face simţite efectele. Din cauza indolenţei şi a nepăsării Primăriei Generale, zeci de mii de bucureşteni din peste 1.000 de blocuri stau astăzi în frig şi fără apă caldă”, a mai transmis Sebastian Burduja.

Conform unui comunicat al Termoenergetica, furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi încălzire va fi sistată pentru aproximativ 1.000 de blocuri din Sectorul 1 şi parţial din sectoarele 2, 5 şi 6 până miercuri, la ora 23:30, pentru remedierea unei avarii produse la Magistrala Griviţa pe şoseaua Grozăveşti.

Avaria s-a produs pe magistrala Griviţa, pe conducta cu diametrul de 1.000 de milimetri. Au fost începute, în regim de urgenţă, manevrele de sectorizare, închidere şi golire a conductei, apoi cele de aerisire. Ulterior, vor fi efectuate sudurile pentru reparaţia avariei şi încărcarea magistralei.

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează permanent pentru soluţionarea problemelor apărute. Pe măsură ce lucrările se finalizează, punctele termice vor fi repuse în funcţiune mai repede decât termenul estimat.

Ştirea iniţială

Potrivit unor surse din sistem, avaria a survenit azi dimineață la ora 9, pe magistrala Grozăvești-Grivița, și ea a avut impact și asupra instalațiilor de producere a energiei electrice și termice.  Aceasta a determinat oprirea forțată a CET Grozăvești. Cum în condițiile temperaturilor reduse crește pericolul de îngheț în instalații, care se pot efectiv „sparge”,  echipele de la ELCEN, operatorul CET Grozăvești au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situație de îngheț.

Potrivit graficului Termoenergetica, alimentarea cu energie termică a blocurilor afectate ar urma să fie făcută cel mai târziu în această seară, la ora 23.30.

Oamenii cu care am vorbit spun că avaria s-a produs din cauza rețelei vechi, nemodernizate la timp. Tronsonul de rețea afectat face parte din obiectivul 7 al proiectului de reabilitare pe fonduri europene (prin POIM), iar banii europeni sunt disponibili încă din 2020, dar conducta nu a fost înlocuită încă nici acum.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați au beneficiat de cele mari creșteri ale fondurilor
Bani mai mulți pentru peste 8 milioane de viitori pensionari. Unde cotizează românii cu cele mai mari salarii și ce salariați ...
De la 1 ianuarie 2024, contribuția salariaților din România în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a crescut de la 3,75% din salariul brut, la 4,75%. Datele publicate de......
Magistrala 6 de metrou: Autorizația de construire pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni ar putea fi emisă până în iunie
Magistrala 6 de metrou: Autorizația de construire pentru secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni ar putea fi emisă până ...
Lucrările la secțiunea Tokyo - Aeroport Henri Coandă din Magistrala 6 de metrou vor începe după emiterea autorizației ...
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Aproape 200 de milioane de lei are de recuperat statul din insolvența Blue Air. Suma este reprezentată de împrumutul acordat, ...
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de ...