Avertisment al unui general NATO – Rusia ar putea cuceri teritorii ale Alianţei atlantice

Rusia ar putea încerca să cucerească teritorii ce aparţin statelor NATO, reprezentând astfel o 'ameninţare existenţială', a declarat vineri comandantul adjunct al Alianţei atlantice în Europa, informează AFP.
Economica.net - sâm, 21 feb. 2015, 13:52
Avertisment al unui general NATO - Rusia ar putea cuceri teritorii ale Alianţei atlantice

Generalul Adrian Bradshaw s-a exprimat în timp ce Franţa şi Germania încercau vineri să asigure aplicarea unei încetări a focului în estul Ucrainei, unde separatiştii proruşi luptă contra forţelor armatei regulate ucrainene.

Soldaţi ai armatei ruse sunt desfăşuraţi în estul Ucrainei, a declarat generalul Bradshaw într-un discurs la grupul de reflecţie londonez Royal United Services Institute, subliniind ameninţarea pe care o reprezintă situaţia actuală pentru NATO.

‘Rusia ar putea crede că forţele convenţionale pe scară largă pe care le-a putut mobiliza într-un timp atât de scurt… ar putea fi utilizate în viitor nu numai pentru a intimida şi constrânge (un stat), dar de asemenea pentru a cuceri teritorii ale NATO’, a avertizat Bradshaw.

Tot în această lună, fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat pentru cotidianul britanic Daily Telegraph că Rusia ar putea foarte bine interveni în statele baltice pentru a testa capacitatea de reacţie defensivă a NATO, aminteşte AFP.

Ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat de asemenea în această săptămână jurnaliştilor că ‘un pericol real’ apasă asupra Letoniei, Lituaniei şi Estoniei, cele trei state baltice membre NATO.

Alianţa atlantică a decis la începutul lunii februarie să-şi consolideze flancul estic prin crearea unei noi forţe de 5.000 de oameni rapid mobilizaţi şi şase ‘centre de comandă’ în Europa de Est.

Forţa de acţiune rapidă a Alianţei a fost de asemenea întărită cu o forţă aşa-numită ‘vârf de lance’ şi efectivele ei vor fi mărite de la 13.000 la 30.000 de oameni.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...