1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

Avuţia netă a populaţiei a crescut cu 9,7%, dar BNR se aşteaptă ca volumul neperformantelor ipotecare să se dubleze anul acesta

Populaţia şi-a întărit poziţia de creditor net faţă de instituţiile bancare în 2018, când a înregistrat valoarea de 56 de miliarde de lei, în creştere cu 20% faţă de 2017, potrivit Raportului anual al BNR. Chiar dacă avuţia populaţiei a crescut cu 9,7% anul trecut, BNR se aşteaptă ca volumul creditelor neperformante ipotecare să se dubleze în 2019.

În anul 2018, sectorul populației și-a întărit atât poziția bilanțieră, cât și poziția de creditor net față de instituțiile bancare. Astfel, avuția netă a populației s-a majorat cu 9,7 la sută în anul 2018, pe fondul creșterii valorii activelor imobiliare deținute de populaţie și, într-o mai mică măsură, a valorii activelor financiare. Astfel, valoarea activelor imobiliare a consemnat o creştere de 10,9%, în timp ce valoarea activelor financiare deţinute de populaţie a crescut doar cu 5,6%.

În ceea ce privește poziția de creditor net față de sectorul bancar, la finalul anului 2018 aceasta a înregistrat valoarea de 56 miliarde lei, în creștere cu 20 la sută față de sfârșitul anului 2017. Ceea ce este interesanzt este faptul că valuta a început din nou să câştige teren. Astfel, poziţia netă în valută s-a majorat semnificativ, în timp ce poziția în monedă națională a continuat să se deterioreze (-26 la sută față de valoarea de la finalul anului 2017).

Creditarea populației a continuat și în anul 2018 într-un ritm alert, creșterea creditului de consum negarantat fiind superioară celui ipotecar (12,2 la sută, comparativ cu 10,8 la sută) – tendință inversă față de cea observată în ultimii ani. "Această evoluție este așteptată să continue și în perioada următoare, în condițiile în care volumul cumulat al creditelor noi din ultimele 12 luni s-a majorat cu 13 la sută în termeni anuali, pe segmentul de consum negarantat, în timp ce în cazul împrumuturilor ipotecare ritmul de creștere a fost de 3 la sută", precizează raportul BNR.

BNR subliniază că în 2018, gradul de îndatorare al populaţiwei a crescut cu 2%, în timp ce dobânda la creditele noi acordate a crescut şi ea cu 1,6%. Toate aceste aspect determină banca centrală să se gândească la riscurile pe care le implică asupra performanţei împrumuturilor.

Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul privat este evaluat la un nivel ridicat pe termen mediu, în special pe segmentul populației. Atât pe segmentul companiilor nefinanciare, cât și pe cel al populației, calitatea portofoliilor de credite este așteptată să se deterioreze în perioada următoare, în special ca urmare a modificării condițiilor economice și financiare, în contextual temperării ritmului de creștere a activității economice și al tensionării echilibrelor macroeconomice.

Astfel, rata de nerambursare a creditelor acordate companiilor nefinanciare este estimată să crească în perioada următoare de la 2,9 la sută în decembrie 2018 la 4,1 la sută în decembrie 2019, în timp ce rata de nerambursare este așteptată să se dubleze în cazul creditelor ipotecare (de la 0,3 la sută la 0,6 la sută în perioada decembrie 2018 – decembrie 2019), respectiv să se majoreze cu o treime în cazul creditelor de consum (de la 2,6 la sută la 3,5 la sută, același interval), arată raportul BNR. Toate aceste neperformanţe sunt aşteptate din zona populaţiei cu venituri mai mici decât salariul mediu pe economie.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO