Azerbaidjanul şi-a cumpărat în doi ani ”prieteni” în străinătate de 2,5 miliarde de euro, inclusiv la CoE, dezvăluie zece publicaţii europene

Azerbaidjanul a chetuit 2,5 miliarde de euro, în perioada 2012-2014, cu scopul de a obţine susţinători în străinătate, inclusiv la Consiliul Europei (CoE), potrivit unei anchete jurnalistice efectuate de ziare europene cu privire la această ţară petrolieră din Caucaz, relatează AFP, citată de News.ro.
Economica.net - mar, 05 sept. 2017, 17:26
Azerbaidjanul şi-a cumpărat în doi ani ”prieteni” în străinătate de 2,5 miliarde de euro, inclusiv la CoE, dezvăluie zece publicaţii europene

Această anchetă, publicată marţi – intitulată „Laundromat” (”spălătoria”, în engleză) – efectuată în comun de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) şi aroximativ zece ziare, inclusiv francezul Le Monde, germanul Suddeutsche Zeitung, britanicul The Guardian sau danezul Berlingske, analizează atent peste 16.000 de tranzacţii trecute care dau această sumă, potrivit News.ro.

Contactat de AFP; consilierul preşedintelui Ilham Aliev, Ali Hasanov, a respins un material ”bazat pe idei preconcepute, nefondate, care ţin de provocare şi se înscriu într-o campanie de denigrare a Azerbaidjanului organizată de forţe antiazere”, evocând în acest sens ”Armenia şi lobby-ul armean internaţional”.

Potrivit Le Monde, aceste tranzacţii, care ”formează împreună, fără îndoială, doar partea vizibilă a aisbergului”, au fost efectuate prin filiala estonă a Danske Bank,, de către ”patru societăţi înregistrate în Regatul Unit, legate de regimul azer”.

Aceste patru societăţi au fost dizolvate, precizează The Guardian, adăugând că Danske Bank a anunţat în martie că procedurile împotriva spălării banilor erau insuficiente la acea vreme în Estonia, dar că această ţară a luat ”măsurile necesare pentru a le remedia”.

Studiul înregistrărilor acestor tranzacţii dezvăluie un sistem care serveşte la ”spălarea fondurilor cu o provenienţă îndoielnică, finanţarea stiluluii de viaţă al unor râzgâiaţi ai soartei din cadrul regimului şi la cumpărarea cu bani grei a unor prietenii în străinătate”, continuă Le Monde.

Potrivit cotidianului francez, Azerbaidjanul caută susţinători în conflictul său cu Armenia în centrul căruia se află Nagorno-Karabah, dar mai ales ”să facă să tacă criticile cu privire la reprimarea politică orchestrată de clanul preşedintelui Ilham Aliev, aflat la putere de 14 ani”.

Foşti reprezentanţi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), specializat în apărarea drepturilor omului, figurează, potrivit ziarului, printre beneficiarii ”largheţei” acestei foste republici sovietice din Caucaz.

În iunie, CoE a numit trei experţi să ancheteze cu privire la acuzaţii de corupţie vizându-i pe unii dintre membrii sau foştii săi membri, suspectaţi că au fost ”cumpăraţi” de Baku, în schimbul votului lor împotriva unui raport – respins larg de aleşii europeni – care denunţa situaţia deţinuţilor politici în Azerbaidjan.

Aceşti experţi – fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguière, britanicul Nicolas Bratza – fostul preşedinte al Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) şi jurista suedeză Elisabet Fura – au început săptămâna aceasta, la Strasbourg, în estul Franţei, să audieze martori, potrivit site-ului APCE, cu sediul în acest oraş.

Aceste audieri sunt prevăzute până joi, în ”confidenţialitatea cea mai absolută”, se precizează pe site.

ONG-ul Transparency International (TI) a îndemnat, într-un comunicat, ”autorităţile competente să facă în întregime lumină şi să ia măsurile adecvate împotriva unor decidenţilor publici, băncilor şi întreprinderilor implicate”.

Te-ar mai putea interesa și
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi puse în vânzare din ianuarie în China și din martie în SUA, Marea......
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Compania locală de IT Arctic Stream va lansa în 2023 cursuri de securitate cibernetică pentru companii
Companiile care dețin rețele informatice industriale (fabrici, rețele operaționale și de producție) se confruntă cu ...