Bălţata Românească ajunge în China. Suntem a patra ţară de unde chinezii vor să cumpere

De la începutul anului viitor Bălţata Românească va ajunge în China, unde această rasă de bovine se va creşte pe arii extinse. România a devenit a patra ţară de unde Republica Chineză va importa bovine vii pentru reproducţie.
Alina Stanciu - Dum, 08 dec. 2013, 22:05
Bălţata Românească ajunge în China. Suntem a patra ţară de unde chinezii vor să cumpere

Bălţata Românească, o rasă de bovine crescută atât pentru carne cât şi pentru lapte, va popula de la începutul anului viitor fermele din Republica Chineză. Aceasta în contextul în care, anul acesta, Autoritatea Sanitar Veterinară din România şi instituţia omoloagă din China au semnat un memorandum prin care se permite ţării noastre exportul de carne de porc şi taurine vii către această piaţă. „Asociaţia Crescătorilor de vaci Bălţata Românească tip Simmental şi-a manifestat dorinţa de a efectua export de bovine de reproducţie în Republica Populară Chineză şi a fost de acord să găzduiască vizitele de documentare şi de evaluare ale experţilor autorităţii veterinare chineze, în vederea realizării procedurilor şi a cadrului legal în domeniul veterinar pentru demararea exportului românesc de bovine de reproducţie în această ţară”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).  

România, a patra ţară exportatoare pentru chinezi

Oficialii Asociaţiei Crecsătorilor de vaci Bălţata Românească tip Simmental au povestit pentru ECONOMICA.NET  că ideea de a exporta bovine în China nu a fost a lor, ci a chinezilor, care au făcut demersuri prin intermediul Ambasadei României la ei în ţară. „Solicitarea a venit din partea Chinei, prin Ambasada României la Beijing. Ulterior, s-a făcut un audit, în luna iulie, iar în septembrie ANSVSA şi autorităţile de acolo au semnat un protocol. S-a ales Bălţata Românească pentru că este o rasă de carne, dar şi de lapte şi este rezistentă, dar este vorba doar despre animalele cu origine cunoscută, înscrise în Registrul Genealogic, pentru că vor fi folosite pentru reproducere”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Zoltan Haller, vicepreşedintele Asociaţiei. Potrivit acestuia, exporturilor vor începe în prima parte a anului viitor. „România este a patra ţară de unde China va importa bovine vii pentru reproducere.  Ei mai importă doar din Australia, Noua Zeelandă şi Uruguay”, mai spune Haller. 

Citeşte şi 

Porcul românesc ajunge în China, dar exportat tot de o companie chineză

5.000 de bălţate vor pleca în China

Conform înţelegerii dintre parte română şi cea chineză, crescătorii din România urmează să exporte bovine vii pentru reproducere pe o perioadă de 7-10 ani. Anul viitor vor ajunge în Republica Chineză în jur de 25.000 de animale, urmând ca din 2015 numărul acestora să crească la 50.000 pe an. „Vor fi viţele negestante cu vârsta de un an pentru reproducere. În ceea ce priveşte masculii pentru reproducere, China a solicitat doar 1.000 de capete pe an”, mai spune vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de vaci. „Acest program reprezintă un avantaj pentru toţi fermierii din România, indiferent din ce zonă sunt, pentru că le permite un program de dezvoltare, având în vedere că  vor avea o piaţă de desfacere sigură. Pe parcurs, în program ar putea fi introduse şi alte rase de bovine”, mai spune Haller. 

Mii de euro o vacă 

China nu este singura ţară unde ajung vitele din România. Exportăm însă pentru carne şi nu pentru reproducere. „Acum se exportă prin diverse firme masculi pentru tăiere. Se vând în ţări precum Grecia sau Israel”, mai spune Haller. În ceea ce priveşte preţul unei bovine la export, acesta explică că se va ţine cont de particularităţile acestei pieţe şi de raportul dintre cerere şi ofertă. „Oferta este mică pentru piaţa chineză care se aprovizionează acum (cu bovine pentru reproducere n.red) doar din trei ţări. România are o poziţie privilegiată, astfel că preţul pe care îl vor primi fermierii români va fi net superior celui pe care l-ar putea obţine vânzând în alte ţări unde se exportă pentru carne”, mai explică reprezentantul Asociaţiei crescătorilor de bovine. În momentul de faţă, o vită de un an şi în jur de 350 de kg se vinde la export, pentru carne, cu aproximativ 1.000 de euro.  

Potrivit ANSVSA, interesaţi de exportul de bovine pentru reproducţie sunt şi nemţii de la Asociaţia de însămânţări artificiale BVN, care deţin la Târgu Mureş societatea Semtest BVN SA, o unitate din domeniul reproducţiei animalelor, având ca activitate principală selecţia, testarea şi ameliorarea taurilor de reproducţie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...