Banca Centrală a Japoniei începe experimentele legate de emiterea unei monede digitale

Banca Centrală a Japoniei (BoJ) a început luni experimentele pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alăturându-se eforturilor altor bănci centrale care vor să beneficieze de inovarea în domeniu realizată de sectorul privat, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 05 apr. 2021, 14:54
Banca Centrală a Japoniei începe experimentele legate de emiterea unei monede digitale

Prima fază a experimentelor, care va fi efectuată până în martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilităţii tehnice a emiterii, distribuirii şi răscumpărării unei monede digitale bancare centrale (CBDC). Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe funcţii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi deţinută de fiecare entitate, se arată în comunicatul BoJ.

Dacă va fi necesar, Banca Centrală va lansa un program pilot care implică furnizori de servicii de plată şi utilizatorii finali. „Deşi în prezent nu va fi modificată strategia BoJ şi nu va fi emisă o monedă digitală bancară centrală, credem că iniţierea de experimente în acest stadiu este un pas necesar”, a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Băncii Japoniei, Agerpres.

Şi preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a declarat luna trecută că publicul american trebuie să înţeleagă riscurile din spatele bitcoin şi a altor criptomonede, chiar dacă însăşi Banca Centrală studiază potenţialele costuri şi beneficii ale unui dolar digital.

Powell a explicat că Fed preferă să numească criptomonedele „criptoactive” deoarece volatilitatea lor subminează capacitatea lor de stocare a valorii, o funcţie de bază a unei monede.

„Ele sunt extrem de volatile, vezi bitcoin, şi prin urmare nu sunt într-adevăr de folos pentru stocarea valorii. Ele sunt mai mult un activ pentru speculaţii. Prin urmare, nu sunt folosite în mod special ca metodă de plată. În principal, sunt mai degrabă un substitut pentru aur decât pentru dolar”, a afirmat Powell la un summit virtual găzduit de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS).

Acesta a anunţat că Fed analizează potenţialul unei monede digitale bancare centrale (CBDC) deşi încă nu s-a luat o decizie privind implementarea CBDC. „La acest moment nu încercăm să luăm o decizie. Experimentăm tehnologia”, a afirmat preşedintele Rezervei Federale a SUA.

Acesta a adăugat că, ţinând cont de rolul dolarului ca monedă de rezervă, Fed „are obligaţia de a fi la curent cu ultimele evoluţii pentru a înţelege costurile şi beneficiile unei monede digitale bancare centrale”.

În acelaşi timp, a explicat Powell, nu este necesar ca Fed să se grăbească „să fie prima pe piaţă”. „Multe ale bănci centrale explorează CBDC, inclusiv China, iar unii observatori sunt îngrijoraţi că ţara este înaintea SUA”.

„Adevărata întrebare pentru noi: publicul vrea sau are nevoie de o monedă digitală bancară centrală pentru a completa ceva ce este deja un sistem de plăţi inovativ, extrem de eficient şi fiabil”, a întrebat Powell.

Oficialul a avertizat că există riscuri şi beneficii ale monedelor digitale şi totul trebuie analizat cu mare atenţie.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Te-ar mai putea interesa și
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri de investiții. Am avut și cinci tranzacții pe săptămână – Interviu
Avocatul român care s-a ocupat de tranzacția deceniului: Sunt foarte mulți bani pentru România, mai ales dinspre fonduri ...
Costin Tărăcilă, managing partner al RTPR, avocatul care a coordonat una dintre echipele care au aranjat preluarea activelor CEZ România de către MIRA (cea mai mare tranzacție din ultimii 12......
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen
Trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș au murit din cauza unei defecțiuni la instalația ...
Momente dramatice la Spitalul Victor Babeș din Capitală! Cel puţin trei pacienţi au murit, în această seară, după ...
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a votat în favoarea proiectului de lege prin care copiii mai mici de trei ani sunt scoși de la întreținere
Senatul a adoptat, luni, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind funcţionarea asociaţiilor de ...
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Vaccinul Johnson & Johnson va fi administrat în Spania cu proritate persoanelor între 70 și 79 de ani
Spania va administra cu prioritate vaccinul anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson persoanele din grupa de vârstă 70-79 ...