Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro şi a acţionat incoerent

Rezerva Federală a Statelor Unite acuză Banca Centrală Europeană (BCE) că ar fi creat o criză a datoriilor de stat care putea fi evitată, pe care nu a înţeles-o şi a atacat-o cu politici incoerente, potrivit Daily Telegraph, preluat de The Guardian.
Economica.net - vin, 02 aug. 2013, 14:02
Banca centrală a SUA acuză BCE că nu a înţeles criza din zona euro şi a acţionat incoerent

„BCE nu are o strategie coerentă pentru a construi baza monetară necesară pentru susţinerea creării de bani pe care să se sprijine o economie în creştere”, potrivit unui document pregătit de Rezerva Federală din Richmond, una dintre cele 12 instituţii de supraveghere ale Sistemului Rezervelor Federale din Statele Unite.

Documentul, consultat de Daily Telegraph, a fost redactat în luna iulie şi este semnat de economistul şef al Rezervei Federale din Richmond, Robert Hetzel.

Banca centrală a SUA recomandă BCE să tipărească mai mulţi bani pentru a stimula economia europeană, după modelul relaxării cantitative adoptate în Statele Unite după criza financiară din 2008.

Rezerva Federală cere BCE acţiuni directe pentru preluarea din sistemul bancar a unor pachete de credite către companii mici, precum şi a unor pachete de obligaţiuni guvernamentale din zona euro, inclusiv titluri germane.

„BCE va trebui să arate clar că statele aflate în surplus vor înregistra rate ale inflaţiei de peste 2% pentru perioade prelungite de timp”, consideră economiştii americani, care notează că Banca Centrală Europeană trebuie să fie pregătită să explice publicului german că o astfel de situaţie este dezirabilă.

Totodată, instituţia de supraveghere din zona euro ar trebui să înţeleagă mai bine problemele economiei europene şi să acţioneze în consecinţă, consideră Fed.

„Cel mai important, BCE trebuie să înceapă să admită că problemele Europei nu sunt numai de natură structurală. Banca trebuie să înceteze utilizarea politicii monetare ca pârghie pentru obţinerea de schimbări structurale şi să pună capăt politicii monetare restrictive”, se spune în documentul citat.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,5%, iar preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a declarat că există semnele unei „reveniri treptate” a economiei anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...