Banca Centrală a Ungariei a înăsprit reglementările referitoare la rata de acoperire cu lichiditate în valută

Banca Centrală a Ungariei (NBH) şi-a înăsprit reglementările pentru a reduce finanţarea în valută pentru instituţiile locale de creditare, transmite site-ul portfolio.hu.
Economica.net - lun, 05 mai 2014, 09:47
Banca Centrală a Ungariei a înăsprit reglementările referitoare la rata de acoperire cu lichiditate în valută

Măsurile sunt menite să reducă vulnerabilitatea Ungariei şi necesitatea de a menţine costisitoarele rezerve valutare, a precizat NBH.

Banca Ungariei a anunţat înăsprirea reglementărilor referitoare la rata de acoperire cu lichiditate în valută pentru instituţiile locale de creditare, pentru a reduce datoria externă a băncilor pe termen scurt şi pentru a permite NBH să menţină un nivel mai scăzut al rezervelor valutare.

Unele elemente din calculul ratei de acoperire cu lichiditate în valută se vor modifica, dar cea mai importantă schimbare este că şi băncile locale – nu doar subsidiarele – trebuie să respecte noile reglementări, a explicat analistul Eszter Gárgyán, de la Citi Budapesta.

‘Aceste decizii au fost discutate cu băncile şi sunt sprijinite de BCE, ele nu reprezintă o surpriză. Băncile îşi pot îmbunătăţi rata de acoperire cu lichiditate în valută prin extinderea duratei finanţării băncilor – mamă în valută, extinderea duratei swap-urilor valutare şi accelerarea procesului de deleveraging al împrumuturilor în valută’, a adăugat analistul.

Excluzând impactul amortizării datoriilor în valută, ajustările necesare se vor ridica la 0,3 miliarde de euro de la 1 iulie 2014 şi vor urca gradual până la 3,5 miliarde de euro până în ianuarie 2017.

Anunţul reprezintă cea mai recentă intervenţie a autorităţilor de la Budapesta în sistemul bancar local. Guvernul a instituit deja cea mai ridicată taxă pe bănci din Europa şi a impus o taxă pe tranzacţiile financiare.

Recent, Banca Centrală a Ungariei a propus o reorganizare a sectorului bancar, dominat de subsidiarele băncilor din Europa Occidentală.

Cele mai importante agenţii de evaluare financiară – Fitch Ratings, S&P şi Moody’s – atribuie Ungariei un rating din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Criticii susţin că, prin taxarea sectoarelor dominate de companiile străine, Guvernul de la Budapesta pune în pericol perspectivele de creştere prin crearea unui mediu care descurajează investiţiile.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...