Banca Elveţiei nu exclude utilizarea unei rate negative a dobânzii pentru a-şi proteja francul

Banca Centrală a Elveţiei (SNB) nu exclude utilizarea unei rate negative a dobânzii în vederea protejării pragului minim impus francului şi evitării deflaţiei, a afirmat, luni, preşedintele SNB, Thomas Jordan, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 29 sept. 2014, 12:39
Banca Elveţiei nu exclude utilizarea unei rate negative a dobânzii pentru a-şi proteja francul

Banca Centrală a Elveţiei a impus un curs minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro, în septembrie 2011, pentru a preveni intrarea în recesiune şi deflaţia.

Thomas Jordan a dat asigurări că Banca Centrală a Elveţiei este pregătită să adopte imediat, dacă va fi necesar, noi măsuri pentru a proteja pragul minim impus francului.

‘Nicio măsură nu va fi exclusă; sunt discutate o serie de decizii în acest moment’, a declarat preşedintele SNB. Acesta a adăugat: ‘S-a discutat recent de utilizarea unei rate negative a dobânzii; o astfel de evoluţie nu poate fi exclusă’.

De asemenea, Thomas Jordan a reafirmat că mandatul instituţiei este acela de a prezerva stabilitatea preţurilor şi a avertizat asupra creşterii riscului deflaţiei în Elveţia, citând estimarea SNBcu privire la o inflaţie de 0,5% în 2016, chiar dacă ratele dobânzilor vor fi la zero în următorii trei ani.

‘Ca rezultat, riscul deflaţiei sporeşte’, a apreciat şeful Băncii Elveţiei.

În iunie, Banca Centrală Europeană a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight, în ideea de a evita intrarea zonei euro într-o deflaţie similară cu cea înregistrată de Japonia în anii ’90. Ca urmare a deciziei de a reduce rata dobânzii la facilitatea de depozit în teritoriul negativ (la minus 0,10%), practic, băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin. Introducerea unei astfel de măsuri ar trebui să conducă la creşterea creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor.

Înainte de introducerea pragului minim impus francului, SNB a decis să menţină un interval de 0-0,25% pentru rata dobânzii LIBOR la 3 luni pentru francul elveţian. În mod repetat, instituţia a subliniat că acest nivel al dobânzii va fi menţinut o perioadă mai îndelungată.

Pe fondul creşterii îngrijorărilor faţă de criza din zona euro, investitorii s-au îndreptat spre francul elveţian, considerat în mod tradiţional o valută sigură, însă un franc supraevaluat afectează competitivitatea industriei şi exporturilor elveţiene, acesta fiind motivul pentru care SNB a fost nevoită să intervină în 2011.

‘SNB va continua să supravegheze cu atenţie evoluţiile din zona euro. Dacă criza se accentuează din nou, francul elveţian s-ar putea aprecia semnificativ, depăşind cursul minim de schimb de 1,20 franci pentru un euro’, a apreciat recent economistul Martin Gueth, de la LBBW în Stuttgart.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...