Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”

Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit o serie de nereguli cu privire la datele incluse în rapoartele pentru anii 2018 şi 2020, informează Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 16 sept. 2021, 19:23
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual

Într-un comunicat de presă, Banca Mondială a precizat că după ce aceste nereguli au ridicat o serie de semne de întrebare cu privire la etica unor foşti angajaţi ai băncii precum şi ai unor foşti membri ai board-ului, instituţia a decis că va lucra la o nouă abordare cu privire la evaluarea mediului de afaceri şi de investiţii al ţărilor.

„Încrederea în activitatea de cercetare realizată de Banca Mondială este vitală. Studiile realizate de Banca Mondială stau la baza acţiunilor decidenţilor, ajută ţările să ia decizii mai bine informate şi permit stakeholder-ilor să măsoare mai precis progresele economice şi sociale. Astfel de cercetări au fost de asemenea un instrument valoros pentru ca sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, jurnalişti şi alţii să aibă o înţelegere mai bună cu privire la aspectele globale”, se arată în comunicatul instituţiei financiare internaţionale. „În viitor, vom lucra la o nouă abordare pentru a evalua climatul de afaceri şi investiţional”, precizează Banca Mondială.

Potrivit unui investigaţii derulate de firma de avocatură WilmerHale, la cererea Băncii Mondiale, actualul director al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, în perioada când a lucrat la Banca Mondială, a făcut presiuni pentru ca locul ocupat de China în clasamentul Doing Business să fie îmbunătăţit.

Conform concluziilor investigaţiei, în raportul „Doing Business 2018”, locul ocupat de China ar fi trebuit să fie 85, în schimb a fost plasată pe locul 78.

„Schimbările făcute datelor referitoare la China în raportul Doing Business 2018 par să fie produsul a două tipuri de presiuni distincte venite din partea conducerii băncii asupra echipei care realiza raportul Doing Business”, se arată în raportul publicat joi de Banca Mondială.

Instituţia o menţionează în mod expres pe Kristalina Georgieva, alături de un consilier, pentru că au făcut presiuni în vederea efectuării unor modificări cu privire la datele Chinei, în ideea de a îmbunătăţi poziţia sa în acelaşi moment în care ţara asiatică era aşteptată să joace un rol cheie în campania de majorare a capitalului băncii.

Georgieva a ocupat postul de director executiv al Băncii Mondiale înainte de a fi desemnată să îi succeadă lui Christine Lagarde la vârful FMI. „Sunt în dezacord fundamental cu concluziile şi interpretările privind neregulile din această investigaţie pentru că au legătură cu rolul meu în raportul Doing Business 2018”, a reacţionat Kristalina Georgieva într-un comunicat de presă.

Raportul „Doing Business” analiza 190 de economii pe baza a 11 criterii, precum începerea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.

Conform ultimului raport, „Doing Business 2020”, România a pierdut trei locuri şi se situează pe poziţia 55 din 190 de ţări. În acest clasament privind uşurinţa de a face afaceri, România se situează în faţa unor ţări precum Italia (58), Bulgaria (61), Luxemburg (72) sau Grecia (79), dar este devansată de Maroc, Belarus, Republica Moldova, Serbia sau Rwanda.

Te-ar mai putea interesa și
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante din administrația locală- Proiect
Mai multe bonuri de masă pentru o largă categorie de bugetari. Scapă de restructurări sau desființări instituții importante ...
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) care aduce mai multe modificări legii 296/2023, cunoscută și ca legea austerității. Printre altele, nu se vor mai......
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank – Veniturile au crescut cu 11%, activele cu 35%, în 2023
CEC Bank a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 35% a activelor nete, până la 83,5 miliarde de lei, şi un profit ...
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei au ajuns la o înţelegere
Cătălin Cîrstoiu va lupta cu Nicuşor Dan şi cu „Piedone” pentru Primăria Capitalei. Liderii coaliţiei ...
Liderii coaliţiei de guvernare şi-au dat acordul pentru susţinerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria ...
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Deca: Creşte numărul studenţilor străini care vor să studieze în România
Numărul studenţilor străini care vor să studieze în ţara noastră este în creştere, pe platforma "Study in Romania" ...