Banca Mondială continuă să finanţeze expansiunea Lidl şi Kaufland în România. Vor primi 60 de milioane de euro

Lidl şi Kaufland, cele două lanţuri de magazine operate de grupul german Lidl&Schwarz, vor beneficia de un nou împrumut de la Banca Mondială pentru a-şi continua expansiunea în România. Este vorba despre 60 de milioane de euro care se adaugă altor zeci de milioane primite anii trecuţi de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, două instituţii finanţate din taxele contribuabililor şi deţinute de guverne.
Alina Stanciu - lun, 24 aug. 2015, 09:27
Banca Mondială continuă să finanţeze expansiunea Lidl şi Kaufland în România. Vor primi 60 de milioane de euro

Lidl şi Kaufland, lanţurile de discount operate de grupul german Schwarz, continuă să se extindă pe pieţele din Balcani, unde România şi Croaţia sunt considerate puncte cheie, cu bani proveniţi din partea unei aripi a Băncii Mondiale (Corporaţia Internaţională de Finanţe), o instituţie publică finanţată din taxele plătite de cetăţeni şi deţinută de guverne. Grupul Schwarz a primit recent de la Banca Mondială un împrumut în valoare de 350 de milioane de euro pentru finanţarea expansiunii în România, Serbia, Polonia, Bulgaria şi Croaţia, potrivit unor informaţii ale companiei de cercetare IGD, specializată în retail. Din această sumă, 60 de milioane de euro vor ajunge în conturile filialelor din România, permiţându-le să îşi ducă la îndeplinire planurile ambiţioase de expansiune. „IGD anticipează că România va deveni, în trei ani, una dintre principalele cinci pieţe ale Lidl după creşterea veniturilor”, susţin analiştii IGD, potrivit cărora zona balcanică este o regiune cheie atât pentru Lidl, cât şi pentru Kaufland, în ceea ce priveşte extinderea. 

900 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru magazine Lidl şi Kaufland

Cei 350 de milioane de euro de la Banca Mondială care vor susţine şi pe viitor expansiunea grupului Lidl&Schwarz în Balcani vin după aproximativ un deceniu în care compania a profitat de finanţări în valoare de aproximativ 900 de milioane de euro din partea Corporaţiei Internaţionale de Finanţe şi a Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), două instituţii publice finanţate din taxele plătite de cetăţeni şi deţinute de guverne. O parte din aceşti bani au susţinut inclusiv expansiunea agresivă a celor doi jucători pe piaţa din România, care au ajuns să opereze peste 100 de hipermarketuri (Kaufland) şi 186 de supermarketuri (Lidl).

Potrivit informaţiilor oferite de Kaufland la începutul anului agenţiei de presă Mediafax, retailerul avea în plan pentru anul acesta deschiderea a nouă magazine noi în România, oraşele vizate fiind Constanţa, Bacău, Brăila, Arad, Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Râmnicu Vâlcea. Singura unitate deschisă anul acesta, până acum, este situată în Constanţa, Bld. Aurel Vlaicu nr. 52, şi este a doua din oraş.

Citeşte şi Expansiunea Lidl şi Kaufland din România a fost finanţată din bani publici

Tactici de convingere a clienţilor

Expansiunea agresivă nu este însă singurul punct forte al nemţilor de la Lidl& Schwarz pe pieţele din zona balcanică. Coroborat cu politicile specifice lanţurilor de magazine tip discounter, cele două companii reuşesc să atragă noi clienţi şi prin diverse strategii de marketing gândite local. Ultima de acest gen, lansată săptămâna trecută de Lidl, se referă la politica de preţ a companiei şi constă în lansarea pe site-ul propriu a listei de tarife practicate la marfa permanentă din magazin, dar şi atragerea atenţiei asupra faptului că toate magazinele discounterului oferă aceleaşi preţuri. „Lidl a lansat o nouă campanie de marketing în Croaţia şi România, cu scopul de a îmbunătăţi percepţia consumatorilor asupra preţurilor practicate de magazin. În România, Lidl a publicat, de asemenea, o listă de preţuri pentru cele 1.600 de produse listate permanent în ofertă”, notează IGD, explicând şi motivul pentru care discounterul a făcut această mişcare. „În unele cazuri, retaileri din aceste ţări (Croaţia şi România n. red.) nu au aceleaşi preţuri în toate magazinele. Acestea pot varia în funcţie de locaţia unităţilor şi de competiţia din zonă. Lidl a profitat de această slăbiciune a concurenţei în avantajul său”, susţin specialiştii companiei de cercetare care cred românii vor fi influenţaţi de această tactică. „Având în vedere faptul că românii şi croaţii sunt extrem de sensibili la preţ, afişarea preţurilor în mod transparent şi faptul că oferă aceleaşi preţuri în toate unităţile ar trebui să atragă clienţi noi în magazine şi să îi fidelizeze pe cei existenţi”, menţionează IGD.

Citeşte şi Campanie de marketing Lidl: anunţă că au aceleaşi preţuri în toate magazinele

Kaufland este primul lanț de hipermarketuri care a depăşit pragul de 100 de magazine în toată țara. Anul  trecut compania a avut afaceri de 7,9 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de 2013.

Lidl operează 186 de supermarketuri în România.

Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Marea Britanie ar putea scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009
Parlamentul britanic a început marţi dezbaterile asupra unui proiect de lege antifumat, care scoate în afara legii vânzarea de ţigarete oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009, pentru......
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Semnal de preț? Nuclearelectrica a vândut energie electrică pentru tot anul 2026 la 90 de euro/MWh
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavoadă, a vândut energie electrică cu livrare în anul 2026 ...
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă – sondaj
Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu ...
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea a 42 km
Autostrada A1 București – Pitești intră în reparații. Cost estimat de 1,1 miliarde de lei pentru reabilitarea ...
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea în Guvern a unui proiect de act normativ privind ...