Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân

Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei mondiale, pentru prima dată în ultimii trei ani, datorită avansului înregistrat de statele bogate, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - mie, 15 ian. 2014, 07:55
Banca Mondială: Economia mondială este mai solidă, dar riscurile rămân

Anul acesta, economia mondială ar urma să înregistreze o creştere de 3,2%, de la 2,4% în 2013, în timp ce în iunie 2013 Banca Mondială estima un avans de 3% pentru 2014, se arată raportul ‘Global Economic Prospects’, publicat miercuri.

Economia globală a ajuns la un punct de cotitură deoarece politicile fiscale şi incertitudinile politice nu mai afectează atât de mult cele mai bogate economii. Banca Mondială se aşteaptă la un avans mai solid al economiei SUA, de 2,8% în 2014, de la 1,8% în 2013.

‘Pentru prima dată în ultimii cinci ani, există indicii că a început o redresare sustenabilă în rândul statelor bogate, ceea ce sugerează că ele s-ar putea alătura ţărilor în curs de dezvoltare ca un al doilea motor de creştere a economiei globale’, a declarat economistul şef de la Banca Mondială, Kaushik Basu.

Statele în curs de dezvoltare ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 2,3%, faţă de 5,6% estimată în iunie. Pieţele emergente au înregistrat în ultimii doi ani cel mai lent ritm de creştere din ultimul deceniu, după ce au înregistrat rate de aproximativ 7,5% înainte de 2008, când a izbucnit criza financiară.

Întărirea creşterii economiilor avansate ar putea determina Rezerva Federală a SUA (Fed) să înceapă reducerea treptată a injecţiilor de lichidităţi, lansate în timpul perioadei de vârf a crizei financiare. Până acum, Fed cumpăra lunar obligaţiuni guvernamentale în valoare de 85 de miliarde de dolari însă, începând din această lună, acest program va începe să se restrângă treptat, ceea ce înseamnă că investiţiile pe pieţele emergente se vor reduce.

Banca Mondială se aşteaptă ca ratele dobânzii pe plan mondial să înceapă să crească gradual şi estimează că efectele asupra economiilor în curs de dezvoltare vor fi reduse, datorită majorării exporturilor.

Băncile din zona euro au parcurs un drum lung, reuşind să se restructureze, dar sectorul rămâne slab, putând să se confrunte cu şocuri, avertizează Banca Mondială.

Zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,1% anul acesta, de 1,4% anul viitor şi de 1,5% în 2016, după doi ani de declin.

În 2014, ritmul de creştere al economiei chineze se va menţine la 7,7% pentru al treilea an consecutiv, pe fondul restructurării economiei, estimează Banca Mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...