Banca Transilvania propune acţiuni gratuite şi dividende-record pentru acţionari

Banca Transilvania, a trea bancă de pe piaţa românească după active, a anunţat, joi, că propune acordarea unor dividende de 1,2 miliarde lei acţionarilor, adică jumătate din profit, şi alocarea de acţiuni gratuite în valoare de 620 de milioane de lei.
Economica.net - joi, 17 mart. 2016, 07:54
Banca Transilvania propune acţiuni gratuite şi dividende-record pentru acţionari

Alocarea de acţiuni gratuite se va face printr-o majorare a capitalului social, în care acţiunile vor fi atribuite gratuit acţionarilor existenţi. Decizia va fi luată de către adunarea generală a acţionarilor din 27 aprilie, în care se va discuta propunerea conducerii băncii.

Banca Transilvania a raportat, pentru 2015, un profit record, de 2,4 miliarde de lei.

„Banca Transilvania a acordat o singură dată dividende în numerar, în valoare de 50 milioane lei, în anul 2009, urmând o politică de reinvestire a profitului pentru asigurarea creşterii durabile. (…) Pe măsura rezultatelor unice din 2015, datorate consolidării businessului BT, propunem acordarea de dividende pentru toţi cei aproape 28.000 de acţionari BT, cu mulţumiri pentru încrederea acordată”, a explicat decizia preşedintele consliliului de administraţie al băncii, Horia Ciorcilă, citat în comunicat.

Decizia a fost luată de conducerea băncii pentru că grupul financiar are, în prezent, suficient capital. „Banca Transilvania are un surplus de capital care, în condiţiile unei abordări prudente şi responsabile, va permite obţinerea unor randamente bune”, a afirmat directorul general al BT, Ömer Tetik.

Banca se află în ultimul timp într-un proces de extindere. Banca Transilvania a preluat anul trecut Volksbank România, iar săptămâna aceasta a anunţat că a preluat Capital Partners, firmă românească de consultanţă din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor şi finanţelor corporative. Compania Capital Partners va fi integrată cu filiala BT Securities, care va deveni o divizie de investment banking în cadrul grupului financiar.

După preluarea Volksbank, Banca Transilvania şi-a consolidat poziţia a treia în sistemul bancar românesc. Înainte de preluarea subsidiarei locale a băncii austriece, Banca Transilvania avea o cotă de piaţă de aproape 9,8%. Volksbank deţinea 3,4% din activele bancare, înainte de tranzacţia de preluare.

Banca Transilvania este cotată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 7,5 miliarde de lei (1,7 miliarde euro), la cotaţia de închidere de miercuri, de 2,49 lei/acţiune.

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...