Băncile, afectate de problema finanţării şi a capitalului – Reuters

Creşterea abruptă a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale italiene a pus din nou sub presiune băncile ţării, sporind spectrul unui deficit de capital într-un moment în care se apropie termenul limită pentru refinanţări, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 04 oct. 2018, 10:17
Băncile, afectate de problema finanţării şi a capitalului - Reuters

Obligaţiunile guvernamentale interne reprezintă aproximativ 10% din totalul activelor creditorilor italieni, ceea ce-i face vulnerabili la sporirea costurilor de împrumut.

Săptămâna trecută, Executivul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB în perioada 2019 – 2021, sfidând Bruxelles-ul şi trecând peste propunerea ministrului Economiei, Giovanni Tria.

Decizia autorităţilor de la Roma a provocat turbulenţe pe pieţele financiare, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani au urcat cu 11 de puncte de bază, la 3,40%, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani şi jumătate, în timp ce acţiunile băncilor au scăzut semnificativ. Miercuri, Bursa de la Milano a închis în creştere cu 0,9%, după ce premierul italian a dat asigurări că Executivul va căuta să reducă datoria ţării în următorii trei ani şi să scadă deficitul după 2019.

Băncile italiene şi-au majorat deţinerile de obligaţiuni guvernamentale în timpul crizei datoriilor din zona euro, când investitorii străini nu au mai făcut achiziţii. De asemenea, ele au cumpărat masiv în mai şi iunie, când erau din nou turbulenţe pe pieţe. Analiştii avertizează că aceste achiziţii masive au redus din capital băncilor italiene în acest an şi ele ar putea fi nevoite să ceară ajutor investitorilor .

În ultimii ani, băncile italiene s-au restructurat, majorându-şi capitalul şi reducându-şi costurile, dar nivelul ridicat al creditelor neperformante şi ratele negative ale dobânzilor au afectat profiturile lor.

Creditorii italieni au beneficiat de finanţarea ieftină oferită de Banca Centrală Europeană (BCE), astfel încât nu sunt temeri imediate privind lichidităţile, dar accesul la finanţarea de pe pieţe este crucial, consideră analiştii.

Agenţia de evaluare financiară Moody’s a avertizat că băncile italiene s-ar putea confrunta cu sporirea costurilor de finanţare, deoarece vor trebui să achite fondurile luate de la BCE.

De asemenea, băncile italiene trebuie să refinanţeze până în 2020 jumătate din bondurile de 267 de miliarde de euro scadente în februarie.

În plus, ele trebuie să îndeplinească noile reglementări europene privind capitalul şi datoria.

UniCredit, singura bancă italiană de importanţă sistemică, prezentă şi în România, a îndeplinit până acum doar aproximativ o treime din planul său de finanţare pe 2018.

Indicele pan-european STOXX 600 înregistra joi dimineaţă un recul de 0,65%, în timp ce indicele principal FTSE MIB al Bursei de la Milano a scăzut cu 0,45%.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...