Băncile au schimbat condiţiile de acordare a creditului Prima Casă

Ca să drămuiască banii și să mai atragă totuși clienți la bancă, instituțiile de credit au decis să schimbe condițiile de acordare a creditului Prima Casă, din modificarea scoringului. Astfel, în noile condiții, băncile finanțează doar 70% din valoarea imobilului chiar dacă avansul solicitat clientului este de doar 5%. Dacă îți cumperi un apartament care costă 60.000 de euro, banca te împrumută doar cu 42.000 de euro. De restul, faci rost, dacă poți. În plus, rata creditului trebuie să fie sub 50% din veniturile nete ale împrumutatului.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 10 iul. 2016, 20:56
Băncile au schimbat condiţiile de acordare a creditului Prima Casă

Cererea de credite ipotecare din partea populației s-a majorat semnificativ în prima parte a anului 2016. Creditele Prima Casă au cunoscut un adevărat boom ele ajungând să aibă o creștere de circa 150% în prima jumătate din 2016 față de aceeași perioadă din 2015.

Bancherii estimează în schimb că în perioada următoare băncile se vor confrunta cu o diminuare semnificativă a cererii, lucru care a și început să se întâmple încă din trimestru II, conform statisticilor BNR. Tot statisticile și sondajele băncii centrale arată că în T1/2016 s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de credit respinse.

Este déjà știut că băncile comerciale acordau în ultimii ani credite preponderant prin programul Prima Casă, cam 90% din ponderea creditelor de retail. După ce au rămas rapid fără banii din prima tranșă, de 1,7 miliarde de lei garanția statului, băncile au început să fie mai atente cum și cui dau creditele Prima Casă.

Astfel, dacă în trecut exista o practică nescrisă printre bancheri, după cum au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piață, ca aprobarea unui astfel de credit să fie condiționată de un salariu minim de 3000 de lei, după acordarea ultimei tranșe de 500 de milioane de lei garanția statului pentru cele 18 bănci, lucrurile s-au schimbat radical.

După cum a declarat ministrul de Finanțe, Anca Dragu, „Sunt 280 de milioane disponibili în acest moment. Facem o analiză, trebuie să identificăm dacă există sume disponibile la anumite bănci, să facem o redistribuire a acestora şi apoi vom decide ce se întâmplă cu cererile care practic există în acest moment la bănci”. Ea a mai precizat că Ministerul Finanţelor este în dialog cu băncile pentru a avea o reacţie din partea acestora cu privire la „eficienţa acestui program”.

Bani mai există, dar nu se dau, iar piața este blocată. De ce? Totuși, dacă în unele cazuri băncile onorează doar dosarele aflate deja în lucru în luna martie aprilie și spun că nu mai au bani din această cauză, în majoritatea cazurilor este vorba de faptul că, având la dispoziție puțini bani băncile îi drămuiesc și acordă credite doar pe sprânceană.

Mai exact, în noile condiții gradul de îndatorare al clientului (rata în total venituri ale acestuia) trebuie să fie sub 50%, iar valoarea imobilului cumpărat și adus ca ipotecă băncii nu are voie să depășească 70% din valoarea creditului. Acest fapt echivalează cu un avans de 30%, chiar dacă banca nu te obligă să dai decât un avans de 5% cum spune legea.

Practic, pentru a te califica acum la un împrumut prin Prima Casă trebuie să ai venituri de circa 6000 de lei net ca să acoperi toate noile cerințe de scoring ale băncilor. Așa se explică și faptul că, foarte multe cereri de credit depuse prin Programul Prima Casă au fost respinse.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...