Băncile din Grecia ar trebui redeschise numai după ce vor fi recapitalizate – BCE

Băncile din Grecia ar trebui redeschise pentru afaceri numai după ce vor fi recapitalizate şi vor avea asigurată finanţarea de la Banca Centrală Europeană (BCE), a afirmat Andreas Dombret, membru al Boardului Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 16 iul. 2015, 06:39
Băncile din Grecia ar trebui redeschise numai după ce vor fi recapitalizate - BCE

‘În primul rând, trebuie să existe garanţii că băncile elene vor fi recapitalizate suficient conform prevederilor noului pachet de asistenţă financiară. În al doilea rând, ele trebuie să dispună de suficiente lichidităţi în cazul în care cei care au depozite vor să retragă mai mulţi bani, după redeschiderea băncilor recapitalizate’, a declarat Andreas Dombret, membru al Board-ului Mecanismului European de Supervizare Bancară (SSM) al BCE.

Declaraţiile sale indică că BCE nu crede într-o redeschidere rapidă a băncilor elene. Joi este prevăzută o reuniune a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, care ar putea decide majorarea plafonului finanţării de urgenţă destinată creditorilor eleni, situat în prezent la 89 de miliarde de euro, scrie Agerpres.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistenţă financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaţionali (UE, BCE şi FMI). Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunţat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

‘Ar trebui să ne ghidăm după aceste cifre dar este necesară o verificare amănunţită a bilanţurilor. Dacă necesităţile de capital vor fi mai ridicate decât ne-am aşteptat, trebuie să existe posibilitatea revizuirii cifrelor’, a explicat Dombret.

Băncile din Grecia, care nu au funcţionat în ultimele două săptămâni din cauza retragerilor masive de numerar, vor rămâne închise până joi. Luni, Guvernul de la Atena a decis să menţină restricţiile asupra mişcărilor de capital, precum şi decizia închiderii băncilor, măsuri în vigoare începând din data de 29 iunie.

La finele lunii trecute, autorităţile de la Atena au fost nevoite să introducă restricţii asupra mişcărilor de capital în contextul retragerilor masive de fonduri din bănci de către deponenţii îngrijoraţi de întreruperea discuţiilor dintre Grecia şi creditorii săi internaţionali, UE, BCE şi FMI. Pentru a evita prăbuşirea băncilor, premierul elen Alexis Tsipras a decis să limiteze retragerile zilnice de numerar de la ATM-uri la 60 de euro.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Răscumpărările de acțiuni de către companii, la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani
Companiile din întreaga lume îşi recompensează cu generozitate acţionarii prin răscumpărări semnificative de acţiuni ...
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi un ajutor european de 920 de milioane de euro pentru a contracara efectele Brexit
Irlanda va primi 920 de milioane de euro dintr-un fond UE pentru a atenua impactul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană ...
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
EMA a autorizat administrarea medicamentului Tocilizumab pacieților cu forme severe de COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), ...