Băncile din Grecia se vor confrunta cu cerinţe de capital mai ridicate la testele de stres – Reuters

Banca Centrală Europeană a stabilit, pentru testele de stres derulate în rândul băncilor din Grecia, cerinţe de capital mai ridicate decât la precedentele verificări efectuate anul trecut asupra instituţiilor de creditare din zona euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 11:29
Băncile din Grecia se vor confrunta cu cerinţe de capital mai ridicate la testele de stres - Reuters

Nivelul capitalului core Tier 1 a fost stabilit de BCE la 9,5% în cel mai probabil scenariu economic şi un capital de cel puţin 8%, potrivit unui scenariu advers, susţin sursele. În timpul testelor de stres din 2014 desfăşurate în rândul băncilor din zona euro, indicele de adecvare a capitalului era stabilit la 8% în cel mai probabil scenariu economic şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Conform brokerilor de la Alpha Finance, fiecare 50 de puncte de bază din capitalul minim core Tier 1 înseamnă un necesar de capital de un miliard de euro pentru băncile elene.

BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 – 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

‘Cred că vor exista presiuni pentru cerinţe mai dure privind necesarul de capital. Dar dacă vor fi astfel de diferenţe, limita dintre tehnic şi politic va deveni neclară’, a apreciat economistul Silvia Merler, de la Institutul Bruegel.

Preşedintele Asociaţiei Băncilor Greceşti, Louka Katseli, a declarat pentru publicaţia germană ‘Handelsblatt’ că băncile elene nu vor avea nevoie de întreaga sumă de 25 miliarde de euro pentru recapitalizare şi este posibil ca investitorii privaţi să contribuie cu 5 – 6 miliarde de euro.

Întrebat la cât se ridică necesarul de capital al creditorilor din Grecia, Louka Katseli a răspuns: ‘Nu îndrăznesc să dau o cifră dar opinia mea personală este că băncile nu vor avea nevoie de întreaga sumă de 25 miliarde de euro’.

Anul trecut, trei bănci greceşti prezente şi pe piaţa din România – National Bank of Greece (NBG), Eurobank şi Piraeus Bank – nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană. Doar Alpha Bank a îndeplinit cerinţele referitoare la menţinerea un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de cel puţin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii trei ani şi un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

În ceea ce priveşte Piraeus Bank, a doua mare bancă din Grecia, aceasta a îndeplinit cerinţele de capital în cazul scenariului de bază cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu şi cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

De atunci, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit, din cauza declinului economiei şi a majorării creditelor neperformante, astfel încât vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancară este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Această tânără autoritate, care operează sub egida BCE, a derulat anul trecut o vastă analiză a activelor bancare din zona euro, precum şi teste de rezistenţă care au scos în evidenţă nevoile de capital ale mai multor instituţii financiare din regiune. Un test de rezistenţă este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituţiilor bancare.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) – principalul acţionar al băncilor elene – este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...