Băncile din România, lovite în plin de criza COVID: Rata creditelor restante, prima creștere de după 2017. Profit și rentabilitate în picaj

Sistemul bancar a fost și el lovit în plin de criza generată de pandemia de COVID 19. Datele publicate de Banca Națională a României (BNR) și aferente finalului lunii iunie arată scăderi ale profitului, profitabilității și rentabilității în cel de-al doilea trimestru al anului, adică primul marcat în plin de criză și, parțial, de măsurile de izolare la domiciliu.
Băncile din România, lovite în plin de criza COVID: Rata creditelor restante, prima creștere de după 2017. Profit și rentabilitate în picaj

Pentru prima dată din 2017 până în prezent crește rata creditelor neperformante calculată potrivit definiției ABE, de la 3,94% la finalul lunii martie la 4,38% la finele lui iunie. Potrivit calculelor ECONOMICA.NET bazate pe ultimele date BNR, profitul trimestrial al sistemului bancar a scăzut de la aproape 1,6 miliarde de lei  în trimestrul 1  la doar 1,3 miliarde de lei în trimestrul 2, cu o creștere a activelor de numai 100 de milioane de lei, mult mai mică decât în trimestrele anterioare.

O scădere apreciabilă, cea mai mare din ultimul an și jumătate, a suferit și rentabilitateaa capitalului, indicele ROE ajungând  la doar 9,81%, cel mai mic nivel din 2017 până în prezent.

Sistemul bancar a fost unul dintre segmentele cele mai afectate de criza COVID. În primul rând, măsurile luate de stat și, anterior, imposibilitatea de plată în care au ajuns clienții care și-au pierdut locurile de muncă au făcut ca băncile să suspende până la finalul anului plata ratelor pentru peste 320.000 de clienți. În al doilea rând, mulți dintre clienții persoane juridice au început să aibă de asemenea probleme cu plata obligațiilor către bănci.

Într-o analiză comparativă a efectelor generate de pandemia de gripă spaniolă, singura epidemie comparabilă cu cea generată de Covid 19, Banca Națională atrage atenția asupra câtorva riscuri importante, unele chiar sistemice, care ar putea să afecteze sistemul bancar românesc. Astfel, un prim efecte direct cu care băncile comerciale deja s-au confruntat este scăderea valorii instituțiilor de credit, la nivele similare celor de după criza din 2008, când capitalizarea de piață a BRD, de exemplu, a scăzut cu aproximativ 30%, iar cea a Băncii Transilvania cu 38%. Așa se explică și intreruperea negocierilor de vânzare cumpărare pentru cele câteva bănci scoase la mezat înainte de pandemie și pesimismul supraveghetorului șef al BNR că doar o singură tranzacție de va finaliza în acest an (cel mai probabil Garanti Bank cumpărată de OTP Bank).

 

Un nou risc sistemic

 

BNR subliniază în capitolul special al raportului de stabilitate că apariția pandemiei de coronavirus a condus la identificarea unui nou risc sistemic provenind din capacitatea redusă a instituțiilor de credit de a contribui la revenirea economică pe fondul unei capacități reduse de a susține intermedierea financiară.
Alte efecte se referă la scăderea profitabilității sectorului bancar și în condițiile în care agențiile de rating au înrăutățit perspectiva un alt efect așteptat este diminuarea valorii de piață a portofoliului de titluri de stat deținut de instituțiile de credit. „Unele dintre efecte s-au resimțit deja la nivelul sectorului bancar, iar altele este posibil să se materializeze pe termen scurt. În primul rând, incertitudinile cu privire la perspectivele cadrului economic au condus la creșterea volatilității surselor de finanțare, în special în intervalul apropiat datei declarării stării de urgență în România, cu efecte tranzitorii asupra lichidității bancare”, arată raportul de stabilitate al BNR.
 
Modificarea percepției investitorilor de pe piețele financiare cu privire la sănătatea sectorului bancar s-a mișcat în tandem cu celelalte sectoare economice. „Deși în cazul României, listarea pe piață a mai puțin de 12 la sută dintre instituțiile de credit (reprezentând însă 43,3 la sută din activele totale) reduce din intensitatea primului canal de transmisie a șocurilor, la nivel European, evoluțiile ce au marcat prima perioadă de la declanșarea pandemiei indică corecții importante ale prețurilor instituțiilor de credit pe piețele financiare, similare situației din 2008, urmate însă de o anumită stabilizare după adoptarea măsurilor publice”, potrivit BNR.
 
CITIȚI AICI DESPRE CELE MAI IMPORTANTE RISCURI IDENTIFICATE DE BNR ÎN ULTIMUL RAPORT DE STABILITATE
Te-ar mai putea interesa și
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul de urcare, în zona localităţilor Băneşti şi Comarnic, anunţă Centrul......
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...