Băncile din zona euro se aşteaptă la înăsprirea accesului la credite, în trimestrul trei din 2020 (BCE)

Băncile din zona euro au menţinut în trimestrul doi din 2020 un acces relativ uşor la credite pentru firme, cu sprijinul garanţiilor guvernamentale, dar probabil vor înăspri în următoarele trei luni standardele de creditare (criteriile interne ale băncilor de aprobare a împrumuturilor), arată un studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 15 iul. 2020, 05:59
Băncile din zona euro se aşteaptă la înăsprirea accesului la credite, în trimestrul trei din 2020 (BCE)

În timp ce pandemia de coronavirus (COVID-19) afectează semnificativ economia zonei euro, firmele s-au grăbit să acceseze credite bancare pentru a avea lichidităţi iar schemele de garanţii guvernamentale au furnizat un sprijin vital pentru ca băncile să menţină fluxul de numerar, apreciază BCE.

„Băncile se aşteaptă în trimestrul trei din 2020 la o înăsprire considerabilă a standardelor la creditele pentru companii, în contextul încheierii schemelor de garanţii guvernamentale în unele state importante din zona euro”, arată rezultatele studiului.

În trimestrul doi din 2020 s-au înăsprit standardele pentru acordarea împrumuturilor ipotecare, iar tendinţa va continua probabil în următoarele trei luni, indică studiul BCE, realizat în perioada 5-23 iunie aprilie, în rândul a 144 de bănci.

De asemenea, cerea pentru credite acordate firmelor a crescut, în perioada aprilie-iunie 2020, dar tendinţa se va modera în actualul trimestru, în timp ce a scăzut semnificativ cererea pentru împrumuturi ipotecare, dar băncile se aşteaptă la o redresare în următoarele luni, apreciază BCE.

Studiul vine cu două zile înainte de şedinţa de politică monetară a BCE.

Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a dat asigurări că instituţia financiară îşi va menţine politica monetară la şedinţa din 16 iulie, după ce măsurile masive de stimulare au ajutat la calmarea pieţelor.

La doar câteva luni de la anunţarea programului de achiziţii de titluri de stat (PEPP) destinat să limiteze efectele pandemiei – şi care iniţial a fost alimentat cu 750 de miliarde de euro pentru răscumpărarea de obligaţiuni publice şi private – BCE l-a suplimentat în 4 iunie cu alte 600 de miliarde de euro, la 1.350 miliarde de euro. De asemenea, instituţia cu sediul la Frankfurt a anunţat că măsurile de urgenţă ale BCE vor fi prelungite până la 30 iunie 2021, cu şase luni mai mult decât era planificat iniţial.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a decis menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,50%.

„Am făcut atât de mult încât am avut puţin timp la dispoziţie să evaluăm cu atenţie datele economice”, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene.

Declaraţia sa confirmă faptul că BCE va adopta o politică de expectativă, după ce economia a început să se redreseze.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...