Băncile din zona euro vor achita 22,65 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că băncile din zona euro vor achita săptămâna viitoare 2,56 miliarde de euro (3,49 miliarde de dolari) din împrumuturile pe trei ani acordate de BCE, care sunt scadente în 2015, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 19:31
Băncile din zona euro vor achita 22,65 miliarde de euro din împrumuturile acordate de BCE

Suma pe care o vor plăti băncile în 15 ianuarie este redusă comparativ cu cei 20,7 miliarde de euro achitați de instituțiile financiare în ultima săptămână din 2013 și cu suma estimată de analiștii Reuters, fiind de șase miliarde de euro.

BCE a menținut luna aceasta rata dobânzii la nivelul scăzut record de 0,25%, automat fiind redusă și rata dobânzii pe care trebuie să o achite băncile pentru împrumuturile pe trei ani. De asemenea, BCE a anunțat că va furniza nelimitat lichidități pentru băncile din zona euro, cel puțin până în iulie 2015.

Prin achitarea în avans a fondurilor de criză puse la dispoziția băncilor din zona euro de către BCE, instituțiile au redus nivelul lichidităților excesive din sistemul bancar. În prezent, nivelul lichidităților în exces este de 156 miliarde de euro, apropiat de minimul din ultimii doi ani.

Banca Centrală Europeană a demarat, în aprilie, a doua operațiune de refinanțare pe 36 de luni, acordând împrumuturi de 530 de miliarde de euro unui număr de 800 de bănci din zona euro, pentru a stimula acordarea de credite companiilor și a reduce costurile de creditare ale guvernelor.

Anterior, la finele lunii decembrie 2011, BCE a acordat unui număr de 523 de bănci împrumuturi pe trei ani, în valoare de 489 de miliarde de euro, la o dobândă de 1%.

Referindu-se la speculațiile potrivit cărora BCE va furniza băncilor noi credite pe termen lung cu dobânzi reduse, președintele BCE, Mario Draghi, a avertizat recent că un nou program de tip LTRO (operațiuni de furnizare de lichidități pe termen lung) va fi derulat doar dacă BCE va fi încrezătoare că banii vor ajunge în economia reală și nu pentru subvenționarea bilanțurilor băncilor.

Trei instituții financiare vor achita, în 15 ianuarie, suma de 0,98 miliarde de euro, din prima operațiune de refinanțare, iar alte cinci bănci vor achita 1,58 miliarde de euro din a doua, a anunțat, vineri, BCE.

Te-ar mai putea interesa și
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone......
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
Șeful AIEA: Ne apropiem „periculos de un accident nuclear”la Zaporojie
"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie ...
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde atacului iranian, confirmă şeful Statului Major israelian
Israelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful ...