Băncile europene au vândut anul trecut active imobiliare de peste 80 de miliarde de euro

Băncile europene şi companiile de gestionare a activelor au vândut anul trecut active legate de sectorul imobiliar în valoare de 80,6 miliarde de euro (91 de miliarde de dolari) - un nivel record - deoarece caută să elimine din portofoliile lor creditele neperformante, se arată într-un raport publicat, marţi, de firma americană de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Inc, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 27 ian. 2015, 10:32

‘În condiţiile în care nivelul activităţii principalelor bănci care au vândut active ar urma să încetinească în 2015, creditorii din Sud-Estul Europei ar putea profita aducând mai multe produse pe piaţă. Vânzările record de active legate de sectorul imobiliar arată problemele cu care se confruntă băncile europene în urma crizei. De asemenea, indică sumele mari de bani pe care firmele din SUA sunt dispuse să le investească în Europa’, a apreciat Federico Montero, director în cadrul Cushman & Wakefield.

Majorarea tranzacţiilor – cu 26 miliarde de euro mai mult decât în 2012 şi 2013 la un loc – vine pe fondul deciziei fondurilor din SUA, inclusiv Cerberus şi Lone Star, de a achiziţiona mai multe active în Europa. Anul acesta, tranzacţiile se vor ridica la 60-70 miliarde de euro, estimează Cushman. Investitorii din SUA au achiziţionat, anul trecut, 77% din activele europene legate de sectorul imobiliar, faţă de 67% în 2013, scrie Agerpres.

Analiştii apreciază că normele de capital mai dure au obligat băncile să admită că unele credite cu probleme nu vor fi rambursate. Vânzarea operaţiunilor cu performanţe slabe eliberează fonduri ce pot fi utilizate de bănci pentru creşterea creditării. Acest lucru este important pentru economiile europene care trec printr-o perioadă dificilă, la şase ani de la criza fianciară internaţională.

Cele mai semnificative achiziţii de active au fost realizate de Cerberus (17,7 miliarde de euro), Lone Star Funds (16,1 miliarde de euro) şi Blackstone (8,7 miliarde de euro).

Cele mai mari volume de vânzări s-au înregistrat în Irlanda – fosta Anglo Irish Bank şi Agenţia Naţională de Administrare a Activelor (NAMA) vânzând active de 18,7 miliarde de euro şi, respectiv, 10,1 miliarde de euro – urmată de Marea Britanie, unde Royal Bank of Scotland a renunţat la active în valoare de 9,6 miliarde de euro, conform datelor Cushman & Wakefield.

Te-ar mai putea interesa și
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie strategică”
„Europa ar putea muri”, declară Macron, pledând pentru o apărare comună mai puternică şi „autonomie ...
Preşedintele francez Emmanuel Macron a zugrăvit joi un portret alarmist al Uniunii Europene, despre care a afirmat că 'ar putea să moară', se află 'în situaţie de încercuire' şi riscă să......
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat ...
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...