Băncile greceşti ar putea rămâne fără lichiditate din martie, potrivit BCE

Banca Centrală Europeană va trebui să sisteze acordarea de fonduri băncilor elene dacă nu va fi extins programul de asistenţă financiară al Greciei, care expiră la sfârşitul lunii februarie, a declarat, sâmbătă, Erkki Liikanen, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters, informaţie preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 01 feb. 2015, 10:58
Băncile greceşti ar putea rămâne fără lichiditate din martie, potrivit BCE

Vorbind la postul public de televiziune din Finlanda, Liikanen a explicat că ‘BCE are propria sa legislaţie şi va acţiona în concordanţă cu aceasta…În condiţiile în care programul Greciei expiră la sfârşitul lunii februarie, trebuie găsită o soluţie, altfel nu vom putea continua creditarea’.

‘Nu cred că cineva se poate ascunde de realităţile economice’, a afirmat Erkki Liikanen, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei.

Noul ministru elen de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat, vineri, că Atena nu are intenţia de a colabora cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI care urmau să evalueze reformele din Grecia în schimbul furnizării tranşelor din pachetul de asistenţă financiară. De asemenea, Atena solicită o reducere a datoriei, care a urcat la 175% din PIB.

‘O restructurare semnificativă a datoriei Greciei a fost deja realizată cu investitorii privaţi. BCE nu poate finanţa direct un stat şi asta s-ar întâmpla în cazul Greciei”, a subliniat Erkki Liikanen.

Săptămâna aceasta, acţiunile principalelor bănci elene – Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias – prezente şi pe piaţa din România – au înregistrat scăderi masive la bursă.

În 22 ianuarie, BCE a confirmat lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro menite să prevină stagnarea economiei zonei euro. Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat achiziţii lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. Ţările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia şi Cipru, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite condiţii, a anunţat Mario Draghi.

Şi Ignazio Visco, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, a avertizat că obligaţiunile guvernamentale elene pot fi achiziţionate începând cu luna iunie, dar sub anumite condiţii.

‘Consiliul guvernatorilor Băncii Central Europene a discutat când va începe achiziţionarea diverselor tipuri de obligaţiuni suverane în diverse state. Atât timp cât evoluţiile din Grecia stârnesc îngrijorare, va fi posibilă în iunie cumpărarea de bonduri elene, ţinând cont de limitările care vor fi impuse’, a afirmat Visco.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...