Băncile private din Elveţia ar putea fi nevoite să concedieze 7.000 de angajaţi

Băncile de servicii private din Elveţia se pregătesc pentru 7.000 de concedieri pe plan local şi deschiderea de sucursale sau subsidiare în statele Uniunii Europene, dacă UE va adopta un proiect de directivă privind infrastructura pieţelor financiare, potrivit Financial Times.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 14:22
Băncile private din Elveţia ar putea fi nevoite să concedieze 7.000 de angajaţi

Asociaţia băncilor din Elveţia, SBA, a avertizat că pierderea unui număr mare de locuri de muncă pe plan local este inevitabilă dacă directiva pieţelor de instrumente financiare va fi adoptată.

Directiva ar obliga băncile elveţiene să înfiinţeze sucursale sau subsidiare în statele UE pentru a deservi clienţii în regim onshore.

Directorul pentru afaceri europene al SBA, Stefan Hoffmann, a declarat că băncile mari se vor putea adapta noilor reguli, însă instituţiile mici şi mijlocii nu dispun de resursele financiare pentru a deschide sucursale şi subsidiare în UE.

Băncile private elveţiene administrează active de 1.000 miliarde franci elveţieni (peste 800 miliarde euro) deţinute de clienţi din UE.

„Băncile mari rezolvă această problemă la costuri ridicate, prin înfiinţarea de subsidiare şi sucursale în Europa, însă această variantă nu este disponibilă şi băncilor mici. Există un pericol real ca acesta să fie nevoite să se închidă”, a afirmat Hoffmann, citat de Financial Times.

Noile reglementări UE vor accentua presiunile asupra industriei serviciilor bancare private din Elveţia, atacată deja de numeroase guverne în campanii de combatere a evaziunii fiscale şi a practicilor de evitare a plăţii taxelor.

Presiunile au condus la închiderea a 16 bănci private elveţiene în acest an, potrivit unui consultant elveţian.

SBA anticipează că directiva va conduce la ieşiri semnificative de active din sistemul bancar elveţian şi un transfer masiv de locuri de muncă din Elveţia către alte state UE.

Sectorul băncilor de servicii private din Elveţia are aproximativ 20.000 de angajaţi care se ocupă de administrarea activelor deţinute de entităţi străine, potrivit datelor SBA.

SBA încearcă să determine autorităţile europene să modifice textul proiectului de directivă înainte de adoptarea variantei finale, la sfârşitul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...