Băncile spaniole vor să obţină 30 miliarde de euro din programul de credite ieftine al BCE

Instituţiile de creditare spaniole vor să atragă aproximativ 30 miliarde de euro (23,89 miliarde de lire sterline) din noul program de credite ieftine demarat de BCE, pentru a stimula acordarea de credite către firme şi gospodării, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 08 sept. 2014, 07:08
Băncile spaniole vor să obţină 30 miliarde de euro din programul de credite ieftine al BCE

Programul, denumit TLTRO, permite băncilor să împrumute bani pentru o perioadă de patru ani la costuri fixe scăzute, astfel încât să poată acorda mai multe credite şi să stimuleze creşterea economică.

‘Aceste împrumuturi vor permite persoanelor fizice şi juridice să obţină credite în condiţii avantajoase’, a afirmat Luis de Guindos, într-un interviu acordat duminică publicaţiei ‘La Vanguardia’.

De asemenea, oficialul spaniol a estimat că executivul de la Madrid va încerca probabil să vândă în octombrie o participaţie la banca de stat Bankia.

‘Încă nu am decis nivelul participaţiei ce urmează să fie vândută, dar deja preţul acţiunilor depăşeşte preţul cu care a fost făcută ultima plasare de acţiuni’, a declarat ministrul spaniol al Economiei.

În februarie, autorităţile spaniole au anunţat că au înregistrat un profit de 301 milioane de euro (412 milioane de dolari) din vânzarea unei participaţii de 7,5% deţinută la Bankia.

Bankia a anunţat că cererea pentru acţiuni a depăşit 2,5 miliarde de euro, aproape dublu faţă de valoarea ofertei, cel mai semnificativ interes fiind din partea investitorilor instituţionali străini.

Deşi vânzarea este un argument solid pentru Guvern, care încearcă să îmbunătăţească sistemul bancar, Spania mai are mult de aşteptat până să recupereze cei peste 22 miliarde de euro injectaţi în Bankia, formată din fuziunea a şapte bănci regionale de economii.

Restul de 60,9% din acţiunile Bankia pe care încă le mai deţine statul spaniol este evaluat la 11,1 miliarde de euro.

Vineri, acţiunile Bankia au închis şedinţa bursieră la preţul de 1,53 euro pe titlu, faţă de preţul de 1,51 euro înregistrat în februarie.

De Guindos a afirmat că se aşteaptă la o creştere a economiei spaniole de 0,5% în trimestrul trei din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul avansului din sectorul serviciilor.

În trimestrul doi din 2014 PIB-ul Spaniei a înregistrat o expansiune de 0,6%. În acest an economia ar urma să înregistreze un avans de 1,5%, unul din cele mai rapide ritmuri de creştere din Europa Occidentală.

Te-ar mai putea interesa și
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
MSL Logistic își extinde spațiul de depozitare de la CTPark Chitila la peste 8.500 de mp
CTP, cel mai mare proprietar și dezvoltator de spații logistice și industriale din România, a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că își continuă parteneriatul pe termen lung cu......
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja (PNL) vrea crearea unui grup tehnic de lucru
Prefectul Capitalei nu-și dorește să ajungă să ia măsuri de urgență în problema gunoaielor din Sectorul 1. Burduja ...
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, marţi, că nu-şi doreşte să ajungă în situaţia de a trebui să ia măsuri ...
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
ANCOM a început un nou proces de furnizare de licențe în bandă DECT
Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice interesaţi de instalarea şi exploatarea unor reţele publice ...
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 decembrie
Ursula von der Leyen: UE și SUA vor să încheie războiul vamal legat de importurile de oțel și aluminiu până la 1 ...
Uniunea Europeană şi SUA sunt conştiente că trebuie să găsească o soluţie la disputa tarifelor vamale suplimentare ...