Băncile trebuie să-şi accelereze pregătirile pentru Brexit (EBA)

Băncile nu reuşesc să facă suficiente progrese în pregătirile lor pentru Brexit şi nu ar trebui să se aştepte la o intervenţie publică 'miraculoasă' care să le salveze, se arată într-un raport al Autorităţii Bancare Europene (EBA), publicat luni, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 iun. 2018, 12:17
Băncile trebuie să-şi accelereze pregătirile pentru Brexit (EBA)

În timp ce Marea Britanie şi Uniunea Europeană au ajuns în principiu la un acord de tranziţie din martie 2019 până la la finalul lui 2020, încă mai trebuie adoptate oficial reglementări mai ample.

Pregătirile băncilor pentru potenţiale ieşire a Regatului Unit din UE fără un acord de retragere ratificat sunt inadecvate. ‘Acesta trebuie să fie un semnal de alarmă. Timpul trece, în unele cazuri a trecut deja, şi nu estimăm că va fi o perioadă de tranziţie’, a afirmat Piers Haben, director pentru pieţe bancare, inovaţii şi consumatori în cadrul EBA.

Băncile din Marea Britanie depun cereri pentru obţinerea licenţelor necesare înfiinţării sau extinderii operaţiunilor în UE, pentru a-şi asigura continuitatea serviciilor după martie 2019.

Filialele britanice ale băncilor din UE au nevoie de permisiune pentru a continua să-şi servească clienţii din Regatul Unit.

‘Marile bănci nu pot pretinde că vor reuşi să evite întregul proces pentru obţinerea licenţelor’, a explicat Haben.

EBA a cerut băncilor să aibă la dispoziţie suficient personal la noile operaţiuni pentru a gestiona riscurile din martie 2019, când teoretic Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, şi pentru a nu pune în pericol stabilitatea financiară din cauza eforturilor creditorilor de a-şi reduce costurile.

Chiar sediul Autorităţii Bancare Europene va fi mutat până în martie 2019 de la Londra la Paris din cauza Brexitului.

BCE şi Banca Angliei (BoE) discută cum pot fi evitate turbulenţele de pe pieţe din martie 2019.

Băncile trebuie să explice autorităţilor de reglementare modul în care vor continua să schimbe informaţii între subsidiarele din Marea Britanie şi cele din Uniunea Europeană fără a încălca regulile privind protecţia datelor. De asemenea, creditorii cu sediul în UE vor trebui să explice dacă orice bonduri pe care le-au emis conform reglementărilor britanice rămân valide după Brexit pentru a acoperi deficitul de capital în cazul unei crize, susţine EBA.

În plus, băncile din Europa continentală trebuie să arate că pot îndeplini potenţialele cerinţe mai ridicate privind capitalul pentru expunerea la activele britanice care nu vor mai fi acoperite de legislaţia UE.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...