Banii din Africa de Sud continuă să vină în imobiliarele româneşti: Portland Trust a vândut proiectul de birouri Oregon Park din Bucureşti

Lion’s Head Investments, un joint-venture între Old Mutual Property, cea mai veche firmă de asigurări de viaţă din Africa de Sud și AG Capital, pătrunde pe piaţa românească şi cumpără proiectul de birouri Oregon Park de la Portland Trust, care a investit 140 de milioane de euro. 
Andrada Ghira - mar, 15 mai 2018, 09:35
Banii din Africa de Sud continuă să vină în imobiliarele româneşti: Portland Trust a vândut proiectul de birouri Oregon Park din Bucureşti

Lion’s Head Investments îşi face intrarea pe piaşa din România cu o primă achiziţie: cele trei clădiri ale proeictului Oregon Park din apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu din Capitală. Cea de-a treia clădire, a cărei investiţie se ridică la 50 de milioane de euro, este în construcţie. 

Primele două clădiri sunt închiriate integrală către Oracle, Deloitte, Euler Hermes și Kepler Alten. În toamna anului trecut, Robert Neale, managing director Portland Trust, declara că investiţia în întregul proiect se ridică la 140 de milioane de euro. 

Contactat de ECONOMICA.NET, Florin Furdui, country manager Portland Trust, nu a dorit să dezvăluie valorea tranzacţiei. Aceasta ar putea fi cea mai mare tranzacţie imobiliară din acest an. Recent, MAS REI, un alt fond de investiţii din Africa de Sud, a cumpărat cu 95 de milioane de euro centrul comercial Militari Shopping Center din Bucureşti. 

Oregon Park este o completare perfectă a portofoliului nostru de clădiri de birouri, care depășește în acest moment 150.000 mp și este evaluat la peste 310 milioane euro. Acesta este doar primul pas din planul nostru ambițios de investiții în România”, spune Christo Iliev, CEO al Lion’s Head Investments. 

Finalizarea formală a tranzacției va avea loc în luna iunie 2018.

Complexul Oregon Park va avea în total trei clădiri de birouri ce vor ocupa o suprafață închiriabilă de circa 70.000 mp. Oregon Park este proiectat să devină până la finele lui 2019 unul dintre cele mai moderne și eficiente energetic proiecte de birouri din zona Barbu Văcărescu – Floreasca și din nordul capitalei. 

Old Mutual este o companie fondată în 1845 în Africa de Sud, fiind prima companie care a oferit servicii de asigurare de viaţă. Grupul activează în Africa, Europa, America şi Asia şi are 18,9 milioane de clienţi. 

Portland Trust mai are în construcţie proiectul de birouri Expo Bussines Park din zona Bulevardului Expoziţiei, o investiţie de 80 de milioane de euro. 

Ce fonduri din Africa de Sud mai sunt prezente în România

Primul fond de investiţii din Africa de Sud care şi-a făcut intrarea pe piaţa din România este NEPI, care treptat a ajuns să fie cel mai mare proprietar de spaţii comerciale din România. Anul trecut, NEPI a finalizat fuziunea cu un alt fond de investiţii sud-african: Rockcastle. 

De asemenea, cel mare grup imobiliar listat pe Bursa de la Johannesburg, Growthpoint Properties, a cumpărat la sfârşitul lui 2016 aproape 27% din gigantul Globalworth, creat de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Sud-africanii au plătit 186 de milioane de euro pentru acţiunile deţinute în compania listată pe Bursa de la Londra.

Anul trecut, şi fondul de investiţii Atterbury a primit undă verde de la Consiliul Concurenţei pentru a prelua 50% din firmele prin care au fost construite mallurile Iulius de către antreprenorul român Iulian Dascălu, dar şi jumătate prin proiectul Openville din Timişoara. 

Un alt parteneriat pe piaţa locală l-a stabilit şi fondul de investiţii MAS REI, care împreună cu Prime Kapital, companie fondată de doi foşti executivi ai NEPI, Martin Slabbert şi Victor Semionnov, dezvoltă mai multe centre comerciale în România şi au planuri şi pentru construcţia a două proiecte rezidenţiale la Bucureşti. 

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...