Bank of Cyprus România se închide, temporar. Depozitele sunt blocate, bancomatele funcţionează

Bank of Cyprus suspendă operaţiunile din România pentru o săptămână, începând de la 1 aprilie, ca urmare a deciziei luată de Banca Centrală a Republicii Cipru, pentru a se găsi un cumpărător pentru sucursala de la Bucureşti. Banca anunţă clienţii că pot retrage bani de la bancomate, însă nu explică modul în care pot fi accesaţi banii din depozitele la termen.
Mihai Banita - lun, 01 apr. 2013, 11:15
Bank of Cyprus România se închide, temporar. Depozitele sunt blocate, bancomatele funcţionează

Sucursala Bank of Cyprus din România închide unităţile pentru o săptămână, se arată într-un comunicat postat pe site-ul băncii. Bank of Cyprus este cea mai mare bancă din Cipru şi trece printr-un proces de restructurare în care deponenţii cu peste 100.000 de euro vor pierde până la 60% din bani.

Depozitele sucursalei din România sunt garantate în Cipru, şi nu în România, în limita a 100.000 de euro.

„Nota privind suspendarea operatiunilor sucursalei Bank of Cyprus (BoC) din Romania

1. In conformitate cu Legea nr.17/2013 din republica Cipru (Legea privind rezolutia institutiilor de credit si a altor institutii), Bank of Cyprus (BoC) a fost introdusa in procedura de rezolutie (restructurare si reorganizare).

2. BoC functioneaza in Romania prin intermediul unei sucursale si al agentiilor acesteia. Banca Centrala a Republicii Cipru (BCC), in calitatea sa de autoritate de supraveghere si rezolutie, a decis suspendarea operatiunilor din Romania ale BoC pentru o perioada de o saptamana, incepand de astazi, 1 aprilie 2013, in conformitate cu Legea nr.17/2013 din Republica Cipru, in vederea identificarii unei solutii de vanzare a acesteia. BNR a fost notificata in acest sens.

3. Masurile de reorganizare a BoC sunt aplicate in conformitate cu art.33 (alin.1) din Legea bancara din Cipru si Directiva nr.2001/24/EC a Parlamentului European si a Consiliului din 4 aprilie 2001.

4. Pana la redeschiderea sucursalei si a agentiilor acesteia din Romania, clientii pot folosi retelele de ATM, iar pentru necesitati deosebite sunt invitati sa contacteze call-center-ul sucursalei BoC”.

Serviciul de online banking al băncii nu funcţionează în acest moment, iar la numărul de call-center nu răspunde nimeni, clienţii fiind invitaţi să-şi lase numele şi numărul de telefon pentru a fi contactaţi.

Angajaţii din sucursala din România a Bank of Cyprus au fost anunţaţi astăzi că operaţiunile băncii sunt suspendate. Daniela Neacşu, Branch Manager Dorobanţi la BoC, spune că nu ştie ce se va întâmpla cu depozitele în acest moment. „Azi am venit la muncă, totul era OK, şi am primit acest anunţ”, a declarat directorul de sucurală al Bank of Cyprus pentru ECONOMICA.NET.

Neacşu confirmă că serviciul de internet banking este suspendat şi că nu vede cum îşi pot accesa clienţii depozitele în acest moment, având în vedere că şi unităţile sunt închise. În privinţa confiscării unor părţi din depozite, Neacşu spune că, potrivit ultimului anunţ, depozitele din sucursale nu vor fi afectate, dar că viitorul este incert.

Ne-au anunţat ultima oară că depozitele din sucursale, cum este şi în România, nu vor fi afectate. Dar acum nu ştiu ce să vă mai spun”, a declarat Neacşu.

Ciprul a anunţat că depozitele de sub 100.000 de euro nu sunt afectate, însă situaţia depozitelor de peste 100.000 de euro este pecetluită în cazul celor mai mari două bănci cipriote.

Potrivit directorului sucursalei Dorobanţi, „există destul de mulţi clienţi cu depozite peste 100.000 de euro”.

Aceasta a confirmat că au existat clienţi care, „pe un fond emoţional”, şi-au retras din depozite în ultimele săptămâni, dar că au existat şi clienţi care şi-au reînnoit depozitele.

Timp de o săptămână, cel puţin, deponenţii Bank of Cyprus din România vor trebui să aştepte pentru a-şi accesa banii, la ATM fiind disponibili doar cei din contul curent.

Ultimele date disponibile, valabile la 30 septembrie 2012, arată că Bank of Cyprus România avea depozite de 245 milioane de euro, în creştere cu 33% faţă de anul precedent. Banca a practicat dobânzi avantajoase la depozite în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...