Barroso a inaugurat la Sofia staţia de metrou ‘UE’, la 30 de ani de la începerea lucrărilor

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a inaugurat vineri la Sofia o nouă linie de metrou finanţată din fonduri comunitare, una din staţii, botezată 'Uniunea Europeană', fiind deschisă după 30 de ani de la începerea lucrărilor de construcţie, relatează AFP.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 11:17
Barroso a inaugurat la Sofia staţia de metrou 'UE', la 30 de ani de la începerea lucrărilor

Staţia – botezată astfel în semn de mulţumire la adresa UE pentru că a acordat 157 de milioane de euro pentru construirea celei de-a doua linii de metrou – a fost ridicată sub regimul comunist în 1981.

Însă lucrările de construcţie de la metroul din Sofia, începute în 1979, au fost deseori întrerupte, din lipsă de fonduri.

Un prim tronson nu a început să funcţioneze decât în 1998, iar prima linie completă între cele mai populate cartiere – Lulin (nord-vest) şi Mladost (sud-est), nu a fost finalizată decât în 2009, datorită unui ajutor financiar din partea Japoniei.

Construcţia celei de-a doua linii, intrată vineri în funcţiune, a fost supervizată de compania franceză Systra, având o lungime de 10,6 kilometri şi deservind 11 staţii.

Lucrările au accelerat săpături arheologice care au permis expunerea de vestigii din epoca romană în plin centrul Sofiei, între clădirile guvernului şi preşedinţiei.

Săpăturile arheologice au constrâns autorităţile să modifice în mai multe rânduri traseul liniei de metrou, una din staţiile acesteia, numită ‘Serdica II’, fiind situată sub situl arheologic.

Barroso, însoţit de comisarul european pentru ajutor umanitar Kristalina Georgieva, din partea Bulgariei, a vizitat vineri o expoziţie amenajată în această staţie şi care prezintă obiecte din epoca preistorică şi din antichitate.

Crearea unei a doua linii de metrou ar urma să diminueze cu 20% traficul din capitala bulgară, care a devenit supraaglomerat în ultimii zece ani. Conform calculelor primăriei, metroul va fi utilizat de 380.000 de pasageri în fiecare zi.

A treia linie care va lega vestul de estul oraşului şi care va avea o lungime de 15 km rămâne să fie construită în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...