Băsescu: Obiectivele regionale ale României sunt reprezentate în documentul Summit-ului NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la finalul Summit-ului NATO, că mulţumită activităţii diplomatice a MAE şi a ambasadei la NATO obiectivele regionale ale României se regăsesc în documentului reuniunii, şeful statului menţionând temele legate de Balcanii de vest, Transnistria şi Kosovo.
Economica.net - mar, 22 mai 2012, 06:43
Băsescu: Obiectivele regionale ale României sunt reprezentate în documentul Summit-ului NATO

„M-aş opri pe câteva elemente care au devenit aproape tradiţionale în abordările noastre la NATO. Şi spune aproape tradiţionale pentru că noi ne-am făcut făcut un obiectiv după Summitul de la Bucureşti, fie că a fost vorba pe urmă de Sumitul de la Kehl, de la Lisabona, sau cel care tocmai s-a încheiat de la Washington să avem reprezentate în documentele summiturilor obiectivele pentru care ne-am bătut când a fost Summitul de la Bucureşti”, a spus Băsescu.

El a spus că mulţumeşte pentru munca diplomatică depusă pentru ca obiectivele regionale ale României să fie reprezentate în Declaraţia Summitului.

„Şi din acest punct de vedere aş vrea să mulţumesc personalului Ambasadei României la NATO, MAE pentru modul cum au muncit diplomatic în pregătirea Declaraţiei Summitului astfel încât toate obiectivele noastre regionale să fie reprezentate în Declaraţia Summitului. Aş începe cu zonele de vecinătate pentru România. Atunci când veţi consulta declaraţia summitului veţi vedea că se menţine interesul NATO pentru Balcanii de Vest, pentru vecinătatea estică, adică Marea Neagră şi Caucazul de Sud”, a spus Băsescu.

Preşedintele a afirmat că Declaraţia summitului reflectă un alt obiectiv de politică externă românesc, care a fost legat de elementele de risc la securitatea naţională generate de conflictele îngheţate.

„Veţi vedea menţionată în declaraţia summitului şi problema Transnistriei, în mod special o menţiune pentru Transnistria, precum şi reafirmarea organizaţiei noastre, a Alianţei, cu privire la susţinerea fără rezerve a principiului de drept internaţional generat de suveranitatea statelor precum Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan. Iată alt element de interes pentru noi care este reflectat aşa cum l-am susţinut întotdeauna. De asemenea, pentru Transnistria aş face o menţiune specială: formatul de soluţionare a conflictului transnistrean este văzut de Alianţă ca fiind prin negocieri, în interiorul sistemului deja creeat de «5 plus 2». Deci nici SUA, nici UE nu se situează în afara sistemului de soluţionare a problemei transnistrene”, a spus preşedintele.

El a menţionat şi tema legată de Kosovo.

„Nu în ultimul rând aş subliniat faptul că deşi facem parte dintr-o organizaţie în care doar foarte puţin ţări nu au recunoscut independenţa Kosovo, iată că reuşim în comunicat să reiterăm poziţia tradiţională a României care este legată de respectarea rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi o abordare neutră cu privire la Kosovo, neutră atât din punct de vedere NATO, cât şi din punct de vedere al structurii militare care funcţionează în Kosovo, şi anume KFOR”, a spus Băsescu.

Şeful statului a făcut şi „o ultimă observaţie legată de un subiect care la un moment dat părea uitat,(..) abandonat sau toată lumea vroia să scape de el ca urmare a poziţiei unuia dintre parteneri”.

„Este vorba de CFE, se reiterează interesul Alianţei pentru ca cele stabilite la Istanbul (1990 n.r.) să fie readuse pe masa negocierilor cu Federaţia Rusă, în perspectiva soluţionării reducerii armamentelor convenţionale. Cam acestea sunt câteva elemente care, dacă vreţi, sunt amprenta unică a diplomaţiei româneşti în concluziile acestui summit şi care ne arată încă o dată că în interiorul Alianţei şi cei mari, şi cei de mărime medie, cum e România, dar şi cei mici, ştiu să fie solidari unii cu problemele şi cu realităţile celorlalţi şi că niciun efort diplomatic nu este prea mic atunci când o ţară ca România are interese care ţin de propria ei securitate naţională şi de vecinătatea imediată, fie că e vorba de Marea Neagră, de Balcanii de Vest, de sudul Caucazului sau de problematica legată de dezarmare”, a spus Băsescu.

El a adăugat că va trebui să găsească la Bucureşti „soluţia unei prezentări a întregului document al Summitului”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...