1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 10 º

News

Băsescu: Sistemul de justiţie să rezolve problema foştilor ofiţeri acoperiţi din rândul magistraţilor

Sistemul de justiţie din România are probleme care trebuie rezolvate foarte repede, iar între acestea se află criza judecătorilor şi cea a ''acoperiţilor'' din rândul magistraţilor, a afirmat, luni, fostul preşedinte Traian Băsescu.

07 apr, 2015 | Agerpres

'Justiţia are nişte probleme ... Eu consideram la sfârşitul mandatului, fără să fi apărut acest spectacol al arestărilor, al umilirii oamenilor, consideram că sunt nişte probleme care trebuiau rezolvate pas cu pas, cum spune preşedintele nostru. Şi ele sunt în interiorul structurii. Spre exemplu, una din probleme - criza de judecători - foarte mulţi procurori au trecut din procuror în judecător.(...) Foarte mulţi inculpaţi se trezesc în faţă tot cu un procuror, deşi el e în robă de judecător. Deci, e o problemă de sistem (...) destul de răspândită ca problematică, nu e o excepţie', a spus Băsescu la postul B 1 TV.

În opinia sa, 'o altă problemă a sistemului este legată de foştii ofiţeri acoperiţi'' din rândul magistraţilor, scrie Agerpres.

'Până-n 2004 Serviciile au considerat, ca de altfel şi acei judecători şi procurori, că pot să încalce Constituţia. Constituţia din 1991 spune foarte clar: magistraţii nu pot fi ofiţeri acoperiţi. Destui dintre ei au fost, nu vreau să se înţeleagă că e generalizat, sunt unii care au fost ca să fiu mai precis. (...) E, aceşti oameni de teama faptului că au încălcat Constituţia din 1991 - teamă pe care o are şi Ponta pentru că a încălcat Constituţia când s-a făcut ofiţer acoperit, deşi era procuror la Parchetul General - aceşti oameni, de teamă să nu se afle că au încălcat Constituţia, ceea ce în mod normal i-ar duce la pierderea calităţii de magistrat, fie că vorbim de procuror sau de judecător, sunt şantajabili', a susţinut Traian Băsescu.

Fostul preşedinte a explicat că motivul pentru care a dat ordinul să se desecretizeze trei milioane de dosare ale fostei Securităţi este că ele au fost utilizate ''de unii''.

'Şi atunci am spus: toate dosarele predate, ca să terminăm bâlciul şantajului. Cei care au fost acoperiţi funcţionează şi în continuare. (...) Deci, aceasta este o altă problemă pentru că, cel care l-a avut pe 'acoperitul' din justiţie, fie că e procuror, fie că e judecător, poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui: domnu', cazul acela se poate? Sau, nu se poate. (...) Eu am atenţionat asupra acestor lucruri pentru că sistemul (...) are nişte probleme. Şi aceste probleme trebuie rezolvate din interiorul sistemului, foarte repede, pentru credibilitatea sistemului', a adăugat Băsescu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO