Băsescu: Va creşte prezenţa militară NATO în partea estică a Alianţei, inclusiv în România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat duminică, la Cotroceni, că potrivit unei decizii a Summit-ului NATO din Ţara Galilor, va creşte prezenţa militară terestră, aeriană şi navală, în partea estică a Alianţei, inclusiv în România. Şeful statului a punctat că, în urma Summit-ului, România va fi apărată în condiţiile unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse, 'în orice scenariu' şi că, în cadrul întâlnirii din Ţara Galilor, preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că forţele americane vor fi prezente în Marea Neagră, unde vor participa la exerciţii alături de forţele române şi bulgare.
Economica.net - Dum, 07 sept. 2014, 19:40
Băsescu: Va creşte prezenţa militară  NATO în partea estică a Alianţei, inclusiv în România

Referitor la prezenţa forţelor NATO, în viitor, în ţările aliate, Băsescu a afirmat că unul dintre obiectivele acestei acţiuni este creşterea capacităţii de reacţie în faţa eventualelor agresiuni.

‘În plan se ştie cu cât va creşte, dar, în declaraţie, se spune că va creşte consistent, ceea ce se va întâmpla prin contribuţia statelor membre. Obiectivul Alianţei, pentru că de-asta se creşte capacitatea de reacţie, este un răspuns rapid la noile ameninţări de securitate şi trebuie să răspundă provocărilor Rusiei şi implicaţiilor strategice ale acestora. Deci, se menţionează precis că acest plan trebuie să răspundă provocărilor Rusiei şi implicaţiilor pentru securitatea aliaţilor a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina’, a spus preşedintele Băsescu.

El a precizat că agresiunea Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei a ‘pus în alertă majoră statele membre NATO’.

‘Măsurile din planul de acţiune generează prezenţa militară semnificativă şi continuă aeriană, terestră, navală şi cu trupe speciale. Ceea ce înseamnă că şi pe teritoriul României va creşte numărul de militari ai forţelor NATO. Nu exploziv. Dar pentru a pregăti o eventuală venire masiva a militarilor altor state pe teritoriul nostru în situaţii de agresiune, va trebui sa crească nivelul prezenţei militarilor. (…) Deci, semnalul dat de Federaţia Rusă, prin atacarea, prin agresiunea la adresa Ucrainei, a pus în alertă majoră statele membre NATO. Pentru aceasta, aşa cum vedeţi în declaraţii, eu n-aş fi spus probabil lucrul acesta, dar e în declaraţie, deci poate fi comentat, pe teritoriul statelor, deci inclusiv pe teritoriul Romaniei se vor amplasa elementele de infrastructură, echipamente militare, muniţie, provizii, încă din perioada imediat următoare, în aşa fel încât sosirea trupelor să găsească aici tehnică de luptă şi proviziile, şi muniţia, tot ce au nevoie militarii’, a subliniat preşedintele.

Şeful statului a numit zona Mării Negre una de ‘sensibilitate majoră’, ‘unde România nu are capacităţi suficiente pentru a face faţă unei eventuale agresiuni a flotei Federaţiei Ruse de la Sevastopol’.

Referitor la comandamentul NATO din România, Traian Băsescu a spus: ‘Nu comandamentul este cheia garantării securităţii noastre. Doar în caz de război va avea rolul de a conduce şi lupta (…) România a pus la dispoziţie infrastructura de comandament pentru când va fi gata, în februarie, când se vor termina analizele, se vor lua deciziile. Deci avem tot ce ne trebuie pentru a susţine un asemenea comandament’.

Băsescu a subliniat că în proporţie de 99,99% nu se poate produce un atac al Federaţiei Ruse la adresa României, dar trebuie ţinut cont şi de acel procent de 0,01%.

‘Ca şef de stat, nu am dreptul să nu iau în consideraţie această situaţie de iraţionalitate’, a afirmat el, adăugând că un alt argument în privinţa elaborării acestor planuri este şi ‘conceptul Novorussia’, confirmat de un lider al separatiştilor din sud-estul Ucrainei care a spus că obiectivul acestora este să ajungă la frontiera României.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024
CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024
CFR Călători va da startul programului estival de transport "Trenurile Soarelui" în 14/15 iunie 2024, iar turiştii vor avea la dispoziţie 30 de trenuri ce vor asigura zilnic legături directe......
Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva Meta în legătură cu măsurile de protecție a minorilor luate de platformele sale
Comisia Europeană a deschis o anchetă împotriva Meta în legătură cu măsurile de protecție a minorilor luate de platformele ...
Comisia Europeană a anunţat joi că a deschis o investigaţie asupra companiei Meta în legătură cu protecţia minorilor ...
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a stabilit joi, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legal prin care Autoritatea pentru Administrarea Activelor ...
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită, pentru lucrări de întreținere începând cu data de 19 ...