1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

BCE a lăsat nemodificate dobânzile şi anunţă un nou val de operaţiuni de refinanţare pe termen lung

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină nemodificată dobânda de politica monetară "cel puţin până la finele lui 2019" şi, totodată, a anunţat că va lansa o nouă serie, cea de-a treia, de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO), începând din luna septembrie 2019, informează AFP.

07 mar, 2019 | Agerpres

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore a fost lăsată la minus 0,40%.

"Consiliul guvernatorilor se aşteaptă ca dobânzile cheie ale BCE să rămână la nivelele actuale cel puţin până la finele lui 2019, sau în orice caz atâta timp cât va fi necesar pentru a se asigura o convergenţă sustenabilă a inflaţiei spre un nivel mai mic, dar apropiat, de 2% pe termen mediu", se precizează în comunicatul BCE.

"O nouă serie de operaţiuni de refinanţare pe termen lung (TLTRO-III) va fi lansată, începând din luna septembrie 2019 şi până în luna martie 2021, fiecare cu maturitatea la doi ani. Aceste noi operaţiuni vor ajuta la păstrarea unor condiţii favorabile de creditare bancară şi vor ajuta la transmisia lină a politicii monetare", adaugă BCE.

Este pentru a treia oară de la debutul crizei din zona euro când BCE lansează astfel de operaţiuni ţintite de refinanţare pe termen lung (TLTRO). Prin aceste operaţiuni BCE oferă credite pe termen lung băncilor, în ideea de a le stimula pe acestea să acorde mai multe credite economiei reale, astfel încât firmele să se poată împrumuta la dobânzi mai mici.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 14:30 GMT, ocazie cu care preşedintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO