BCE a menţinut dobânzile nemodificate, dar a lansat o evaluare a strategiei sale politică monetară

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat joi, în mod oficial, prima reevaluare a strategiei sale de după 2003, adică a instrumentelor şi a obiectivelor sale, a anunţat un purtător de cuvânt al instituţiei, transmite AFP.
Economica.net - joi, 23 ian. 2020, 13:17
BCE a menţinut dobânzile nemodificate, dar a lansat o evaluare a strategiei sale politică monetară

„Consiliul guvernatorilor a decis să lanseze o evaluare a strategiei de politică monetară a BCE. Mai multe detalii privind sfera de aplicare şi calendarul evaluării vor fi publicate într-un comunicat de presă astăzi (joi, n.r.)”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Tot joi, Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv 0,50%.

„Consiliul guvernatorilor anticipează menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri inferioare până când va observa o convergenţă robustă a perspectivelor inflaţiei către un nivel inferior, dar suficient de apropiat de 2% în cadrul orizontului de proiecţie, precum şi reflectarea consecventă a acestei convergenţe în dinamica inflaţiei de bază”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.

De asemenea, Consiliul guvernatorilor a decis joi că BCE va continua să efectueze achiziţii nete în cadrul programului de achiziţionare de active, într-un ritm lunar de 20 de miliarde euro. „Consiliul guvernatorilor anticipează derularea acestora atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară şi încetarea acestora puţin înainte de a iniţia majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE”, se arată în comunicatul de presă.

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, va face comentarii asupra motivelor aflate la baza acestor decizii în cadrul unei conferinţe de presă organizate începând cu ora 13.30 GMT.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...