BCE achiziţionează obligaţiuni ipotecare italiene – Bloomberg

BCE a achiziţionat marţi obligaţiuni ipotecare italiene, revenind pe piaţă pentru a doua zi, conform programului de achiziţii de active, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mie, 22 oct. 2014, 07:43
BCE achiziţionează obligaţiuni ipotecare italiene - Bloomberg

Obligaţiunile au fost achiziţionate de la Intesa Sanpaolo SpA, după ce luni BCE a cumpărat bonduri pe termen scurt de la Societe Generale şi BNP Paribas, precum şi obligaţiuni spaniole, susţin sursele.

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, şi-a exprimat speranţa că acest program de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro (3.300 miliarde de dolari), care se va întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, va stimula piaţa pentru acest gen de credite şi, de asemenea, va sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei zonei euro, scrie Agerpres.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru achiziţiile de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci şi obligaţiuni garantate cu active (ABS), însă analiştii se tem că piaţa relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligaţiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro.

Achiziţiile de obligaţiuni ipotecare sunt un mijloc adecvat de aplicare a măsurilor de relaxare cantitativă în Europa şi de a majora bilanţul BCE. Din punct de vedere politic, aceste achiziţii sunt mai uşor de realizat decât cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, a apreciat analistul Richard Schmidt, de la MEAG Munich Ergo Asset Management GmbH.

Decizia BCE are ca obiectiv stimularea creşterii economiei zonei euro, dar guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziţionarea de ABS-uri să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Ce aplicații de telefon folosesc cel mai des românii pentru Android și iOS
Aplicațiile pentru smartphone-uri, fie că vorbim de Android sau iOS, ne ușurează mult viața, iar în ultimii ani dispozitivele ...
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
Importurile de petrol și gaze ale României au totalizat 2,8 miliarde de euro, în primele zece luni din 2021
România a importat, în primele zece luni din 2021, petrol brut şi gaze naturale în sumă de 2,831 miliarde euro, în ...