BCE: Activitatea de creditare a companiilor din zona euro, la cel ridicat nivel de după 2009

Creditele acordate companiilor din zona euro au înregistrat în noiembrie cel mai rapid ritm de creştere începând de la sfârşitul crizei financiare, a anunţat miercuri Banca Centrală Europeană, transmite Reuters. 
Economica.net - joi, 29 dec. 2016, 10:30
BCE: Activitatea de creditare a companiilor din zona euro, la cel ridicat nivel de după 2009

Luna trecută, creditarea companiilor a crescut cu 2,2%, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2009, după un avans de 2,1% în luna octombrie. De asemenea, creditele acordate gospodăriilor au urcat cu 1,9% în noiembrie, faţă de un avans de 1,8% luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel de la mijlocul lui 2011, informează Agerpres.

În schimb, masa monetară M3, un indicator al lichidităţii existente în economie, a crescut la 4,8% noiembrie, după un avans de 4,4% în octombrie, depăşind estimările.

Banca Centrală Europeană a acordat instituţiilor financiare din zona euro 45,3 miliarde de euro (50,9 miliarde de dolari) la dobândă zero, în a doua rundă a programului destinat stimulării creditării (TLTRO II), potrivit Agerpres. 

Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat că, în conformitate cu noul program „ţintit” de operaţiuni de refinanţare pe termen lung, credite pe patru ani vor fi oferite la dobânda de bază a BCE, iar băncile care acordă cele mai multe împrumuturi ar putea beneficia şi de un discount.

Programul permite băncilor să se împrumute în funcţie de volumul creditelor acordate companiilor şi gospodăriilor, ca parte a eforturilor BCE de a stimula creditarea, creşterea economică şi inflaţia în zona euro.

Analiştii de la BNP Paribas SA estimează că cererea pentru programul TLTRO-II se situează la aproximativ 20-30 miliarde de euro, iar băncile au folosit primul program pentru a-şi restructura finanţarea.

BCE a redus dobânda la depozite până la minus 0,4%, ceea ce sugerează că, practic, va plăti băncile să împrumute de la BCE pentru a stimula creşterea şi inflaţia.

Te-ar mai putea interesa și
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va fi retras definitiv de pe piață
ANPC: Produsul „Oţet din Vin SEINEANA” comercializat de LIDL este un amestec de acid acetic şi apă și va ...
Măsura opririi temporare de la comercializare a produsului "Oţet din Vin SEINEANA", LOT 1/ 17.05.2022, comercializat de lanţul de magazine Lidl, dispusă în urmă cu trei luni în urma unui......
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării ...
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...